Zusters van de Heilige Jozef verlaten klooster in de Menenstraat in Ieper

Redactie KW

De vier resterende kloosterzusters van de Heilige Jozef zijn vandaag donderdag 19 maart, op het feest van hun patroonheilige, voorgoed vertrokken uit de Menenstraat. Aan het klooster zijn ook een school en een rusthuis verbonden.

De Zusters Gabrielle, Roos, Beatrijs en Hadewych gaan definitief naar het hoofdklooster in Brugge. Meer dan 200 jaar is er in Ieper sprake geweest van de Sint-Jozefschool, zestig jaar geleden gebeurde de aansluiting met Brugge. “Nu gaan we er naar terug, want de Heer zei dat het goed was”, zegt Zuster Beatrijs.

De Zusters hebben in de loop van de jaren veel verwezenlijkt voor de mensen uit de streek, de kerk en de maatschappij. “In Ieper is de Sint-Jozefschool, net als de uitbouw van bibliotheken in de Menenstraat, op de Kalfvaart en in Sint-Jan heel belangrijk geweest. Als de Ieperlingen het over het bejaardentehuis hebben, spreken ze over de ‘Sint-Jozefschole’ in plaats van Huize Sint-Jozef. Op die manier kan je hier school lopen tot je 100 jaar en meer wordt”, besluit Zuster Beatrijs.

(dvdb)