Zusters van de Heilige Jozef uit Rollegem schenken klooster aan MPI De Kindervriend

Redactie KW

Op zondag 1 maart dragen de Zusters van de Heilige Jozef in Rollegem hun klooster over aan MPI De Kindervriend.

De sluiting van het klooster in Rollegem zat er al een tijd aan te komen. Eind 2012 woonden er nog vijf zusters in het mooie, statige gebouw in de Tombroekstraat. In het najaar van 2014 schoten er nog slechts twee zusters over. Een van hen is intussen naar het moederklooster in Brugge getrokken, terwijl zuster Andrea in Rollegem blijft: zij is een belangrijke kracht in het parochiale werk in de Kortrijkse deelgemeente en blijft zich engageren.

Onderpastorie

“Zuster Andrea blijft in Rollegem”, is te horen bij zuster Luc, die in het moederklooster van de Zusters van de Heilige Jozef in Brugge een leidende functie vervult. “We konden tot een akkoord komen met de parochiale werking en de stad dat zij in de onderpastorie in de Rollegemkerkstraat kan wonen.”

Wat de gebouwen van het klooster zelf betreft: die worden overgedragen aan MPI De Kindervriend. “Zie het als een gift van een vzw aan een andere vzw. Het is een mooie geste, inderdaad, maar voor ons niet meer dan logisch.”

Revalidatiecentrum

“Het volledige domein blijft de congregatie ten dienste stellen van De Kindervriend, maar ook van de basisschool Sint-Theresia”, aldus Geert Verpoest, algemeen directeur van De Kindervriend. “Het kloostergebouw en de kloostertuin zullen de volgende jaren aangepast worden om plaats te bieden aan een 40-tal kinderen met een verstandelijke of meervoudige beperking. Op het gelijkvloers van het gebouw komen vier aangepaste leefgroepen met living, keuken, sanitair en slaapkamers. Op de eerste verdieping richt het revalidatiecentrum De Kindervriend bijkomende therapieruimtes in. De gewezen grote kapel wordt dankzij het initiatief van een aantal ouders omgebouwd tot een binnenspeeltuin.”

Officieel afscheid

Omdat de Zusters van de Heilige Jozef heel wat betekenen in Rollegem, zal hun officiële afscheid gevierd worden. Tijdens het laatste weekend van februari vindt op vrijdagavond een officiële plechtigheid plaats. Op zaterdagavond zal de eucharistieviering in de kerk Sint-Antonius Abt in het teken staan van het vertrek van de Zusters van de Heilige Jozef.

(AXV)

Lees ook Krant van West-Vlaanderen, editie Kortrijks Handelsblad.