Zuster Lydie overlijdt twee dagen na honderdste verjaardag

Zuster Lydie enkele dagen voor haar 100ste verjaardag, samen met zuster Jozefien Mullie en zuster Marie-Louise Vandekerckhove die samen met haar bijna 50 jaar in El Salvador verbleven. © NOM
Redactie KW

Zuster Lydie Delrue is zondagmorgen vroeg overleden in het klooster van de Zusters Augustinessen van Sint-Niklaas in de Voorstraat in Kortrijk, nadat ze donderdag haar 100ste verjaardag mocht vieren.

De zuster was schooldirectrice in Kortrijk, toen ze in 1968 op 50-jarige leeftijd met twee medezusters naar El Salvador vertrok. Dankzij haar kon daar in Cojutepeque in de jaren negentig een ziekenhuis gebouwd worden. Na bijna 50 jaar in El Salvador keerde ze in 2015 op haar 97ste terug naar Kortrijk.

Zuster Lydie Delrue was op 19 april 1918 in Zwevegem maar groeide op in Moorsele. Van het gezin van acht kinderen is nu nog één zus (Astrid) in leven. Ze verblijft in een rusthuis in Eine (Oudenaarde).

De gezondheidstoestand van de zuster was de jongste tijd zwak maar vrij stabiel. De dag van haar verjaardag ging het ‘s morgens niet zo best, zodat het bezoek van een delegatie van het stadsbestuur uitgesteld werd. Na de middag was er een dankviering maar die kon de zuster ook zelf niet bijwonen. Nadien was er een samenzijn met receptie, in aanwezigheid van familieleden.

“Ze was toen iets beter en we hebben haar een goed halfuurtje bij het gezelschap kunnen brengen”, zegt kloosterrector Marc Van Eenoo. “Het was een mooi moment dat ze bewust heeft kunnen meemaken. In de nacht van zaterdag op zondag is ze helaas heengegaan.”

De uitvaartdienst heeft plaats op zaterdag 28 april in de Sint-Maartenskerk in Kortrijk. Enkele zusters van El Salvador zullen bij het afscheid aanwezig zijn. (Noël Maes)