Zuster Julia Thevelein, de oudste inwoner van West-Vlaanderen, is overleden

Julia Thevelein zou 109 jaar worden. © LDW
Redactie KW

Dinsdag vond in Lichtervelde de uitvaartdienst plaats van zuster Julia Thevelein. Zij is op tweede kerstdag overleden in het wzc Maria ter Ruste in Zwevezele. Julia Thevelein, de oudste inwoner van West-Vlaanderen, zou op 20 januari 109 jaar geworden zijn.

Julia Thevelein werd geboren in een kroostrijk landbouwersgezin in Zarren. Ze was de tweede van in totaal maar liefst 18 kinderen, van wie er echter zes als kind overleden. Zo bleven er zes meisjes en zes jongens over. Haar laatste broer Valère is in 2016 overleden. Van de meisjes traden er vijf in het klooster. Twee van hen zijn nu nog in leven: Angèle (zuster Marguerite) in Rekkem en Godelieve (zuster Chantal) in Gits.

Zelf trad Julia in 1929 binnen bij de zusters Paulinen in Lichtervelde, een congregatie die nadien samengevoegd werd met de zusters van de H. Vincentius van Roeselare. In 1931 werd ze geprofest als zuster Rosa, zodat ze meer dan 85 jaar kloosterzuster was – een jubileum waarvoor geen naam bestaat…

Ze studeerde aan de normaalschool in Gent voor kleuteronderwijzeres. Van 1935 tot 1969 stond ze voor de klas in Lichtervelde, in het centrum in de voormalige wijkschool Heerenveld. Met pensioen werkte ze nog in de keuken in het klooster in de Stationsstraat in Lichtervelde, dat in 2011 verlaten werd. In 1996 nam Julia Thevelein haar intrek in het rusthuis in Zwevezele, waar ze sinds haar 100ste verjaardag herhaaldelijk speciaal gehuldigd werd.

Rachel Neyt (108) verblijft al 20 jaar in rusthuis De Stek in Sijsele.
Rachel Neyt (108) verblijft al 20 jaar in rusthuis De Stek in Sijsele.© GF

Sinds het overlijden van de 112-jarige Alice Corveleyn in januari 2017 in Oostende was zuster Rosa de oudste inwoner van onze provincie en de zevende oudste ooit. Zij wordt nu opgevolgd door Rachel Neyt uit Sijsele die op 14 juni vorig jaar ook 108 geworden is. Ze verblijft al 20 jaar in rusthuis De Stek in Sijsele.

(NOM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier