Zuster Bernadette Creupelant overleden

Zuster Bernadette Creupelant. © NM
Redactie KW

Op vrijdag 7 juli is de bekende zuster Bernadette van de Zusters Augustinessen op 86-jarige leeftijd overleden. Zuster Bernadette werd geboren als Suzanne Creupelant op 12 oktober 1930 in het Onze-Lieve-Vrouwehospitaal in Kortrijk. Later was ze er zelf bijna 40 jaar directrice.

12/10/1930 – 7/7/2017

Zuster Bernadette was de jongste in een gezin van vier kinderen. Vader was magazijnier. Haar moeder stierf vlak na haar plechtige communie. Haar broer Roger is op jonge leeftijd gestorven, haar zus Marie-Louise is in 1971 bij een ongeval overleden. Haar tweede zus Elisabeth werd de echtgenote van volksvertegenwoordiger en Kortrijks OCMW-voorzitter Leopold Verhenne.

Vroedvrouw en ziekenhuisdirectrice

Ze liep school bij de Zusters Paulinen in de Stasegemsestraat en nadien in het Onze Lieve Vrouw van Bijstand-Instituut. Na haar middelbaar werkte ze een tijdje, maar studeerde dan verder aan het Sint-Niklaasinstituut voor ziekenoppasster. In Brugge volgde ze ook een opleiding tot vroedvrouw. Van 1949 tot 1953 werkte ze in het Sint-Vincentiusziekenhuis waar het contact met de zusters diepe indruk op haar maakte.

Op 31 mei 1953 trad ze binnen bij de Zusters Augustinessen in Kortrijk in het Onze-Lieve-Vrouwehospitaal in de Budastraat en legde er in december 1957 haar eeuwige geloften af. In 1961 ging ze aan de Hogere School voor Verpleegsters-Monitrices in Leuven ziekenhuiswetenschappen studeren om een jaar later directrice van het O.L.V.-Hospitaal te worden. Bijna 40 jaar zou zij aan het hoofd staan van het oudste ziekenhuis van Kortrijk (nu AZ Groeninge campus Reepkaai). Als directrice maakt ze er een grote evolutie mee.

Boegbeeld

De laatste vijf jaar was zuster Bernadette coördinatrice nursing van zowel het hospitaal als van een aantal andere instellingen zoals het rusthuis in de Condédreef, Lichtendal en De Nieuwe Lente in Heule, allemaal onder de vleugels van OCMW Kortrijk. In 2000 nam zij op 70-jarige leeftijd afscheid. De zuster stond ook aan de wieg van het Centrum voor Levensvorming en zetelde er jarenlang in de raad van bestuur. Na haar afscheid was zij nog vrijwilliger in het rvt Sint-Jozef in de Condédreef. Zij kreeg destijds, als boegbeeld van de zusters van het hospitaal, een polyester beeld in het (verdwenen) Kant- en Linnenmuseum.

De uitvaartdienst vindt donderdag 13 juli om 10 uur plaats in de O.L.Vrouwekerk.

(NOM)