Zulte: “Het sociale zat er al van kindsbeen af in”

Kathleen Blauwblomme omringd door haar gezin met vooraan links kleindochter Annalie, en rechts schoondochter Caroline Casteleyn. Achteraan: schoonzoon Bert Naessens met dochter Odelien, dochter Virginie, zoon Michiel en echtgenoot Rudy Meheus. (Foto MVW)
Redactie KW

Ten huize Kathleen Blauwblomme, in de Hoenderdreef in Zulte, straalt de haard warmte en gezelligheid uit. Voor ons zit de nieuwe Krak van Zulte. Een vreugdedans voert ze niet uit, maar ze is wel gelukkig met de behaalde trofee. “Het is een eer en een erkenning”, zegt ze.

“Eerst moet het mij van het hart dat ik een gelukkige winnaar ben. Na de nominatie had ik al reacties opgevangen. In eerste instantie is het nu wel afwachten geblazen wat er nog zal opgevangen of verkondigd worden. De Krak zijn is voor mij een eer en een erkenning, dat wil iets zeggen”

Neef Rik Soens is schepen in Waregem. Misschien ligt als kersverse Krak nu ook de weg open voor een carrière in de politiek. “Als wij elkaar ontmoeten, praten wij nooit over de politiek”, wuift ze de suggestie weg.

Radio Titanic

“Zo ontmoetten we elkaar recent op een voetbalmatch van Zulte Waregem. Op zo’n moment komt voetbal op de eerste plaats. Ik heb niet onmiddellijk zelf interesse om in de politiek te stappen. Ik volg het wel. Zo zit ik regelmatig tussen het publiek tijdens de gemeenteraad in Zulte. Ik heb Rik Soens gevraagd om zeker aanwezig zijn op de uitreiking van de Kraktrofee.”

Nee, ik heb niet onmiddellijk zin om mij in de politiek te gaan engageren

Als Krak van Zulte is Kathleen verknocht aan haar gemeente. “In de gemeente Zulte is alles aanwezig. Ik woon hier al heel mijn leven en dat zal zo blijven. Ik ben er actief in meer dan een handvol verenigingen. En in de Hoenderdreef valt het ook best mee.”

Het engagement startte al van in de jeugdjaren. Als kind is ze nog lid geweest van de Chiro, het sociale raakte ze niet meer kwijt. “Dat was een plezante tijd. Het sociale in mij zat er toen al in. Als kind was ik ook met jeugdtoneel bezig. Ik werkte mee met de groep ‘jeugd en vormingstoneel’. Ik ben ook nog betrokken geweest bij Radio Titanic, al lang uit de ether verdwenen. Ik was daar een helpende kracht en werd op de radio later zelfs dj.”

Fiets

Ondanks het drukke verenigingsleven blijft er bij Kathleen tijd over voor beweging. “Ik hou van lopen”, verduidelijkt ze. “Ik liep soms 15km. Perikelen met de knie verplichtten mij er echter mee te stoppen. Vanuit de vrouwenbeweging KVLV gaf ik trouwens een cursussen over lopen. De fiets is tegenwoordig het vervoermiddel om mij dagelijks naar de kliniek in Deinze te begeven. Op zondag fiets ik met mijn buurvrouw regelmatig een afstand van 50km. En – maar dat is eerder passief dan – soms ga ik ook wel eens naar de prestaties van voetbalclub SV Zulte Waregem kijken.”

(RM)

Vragenrondje

Je bent actief in zeven verenigingen of bewegingen. Daar maakte je al wat mee?

“Inderdaad, zo herinner ik mij nog het jaar 2000. Op de Kapelhoek scheurde door de stormwind de tent op vrijdagavond. Als noodoplossing werden de feestelijkheden verplaatst naar de gemeentezaal Fiertelhof. Maar we zijn er als hechte groep uitgekomen en blijven elk jaar voor amusement zorgen”.

Dat amusement breng je ook met toneel?

“Dat gebeurt bij toneelkring Knipperlicht. Zo speelde ik in 2015 een rol als café-bazin en op 11 februari starten de opvoeringen van De Paradijsvogels. Ik speel er de tweede vrouw van Rietje Rans.” Vrouwen zijn ook aan de orde bij Vrouwen met Vaart, het vroegere KVLV. “De nieuwe naam klinkt jong, maar terecht. We hebben heel wat poer in ons. Veel van mijn leeftijdsgenoten, die vroeger ook in de Chiro waren, zijn ook lid.”

Ook aan De Fiertel werk je mee?

“Met ons Kapelhoekcomité ben ik er telkens bij. Ik ben, met mijn man Rudy, de trekker om telkens mee te doen. De Firtelstoet eindigt altijd op een plezante manier: we mogen ‘s avonds taart gaan eten bij Andrea van de familie Denobele.” Ontspanning is er ook met de samenkomsten van de Hoenderdreef. “De jaarlijkse barbecue brengt veel plezier! Elke deelnemer brengt de eigen tafels en stoelen mee.”

Heel wat rustiger gaat het er bij de cultuurraad aan toe?

“Het zijn inderdaad rustige vergaderingen. Vanuit de raad ontstond de organisatie van 11 juli. In de schoolraad waarin ik ook actief ben, gaat het dan weer over serieuze onderwerpen. Maar ook de ‘après’-vergaderingen mogen er zijn. Het blijft een uitdaging in zeven verenigingen actief te zijn, maar het is leuk.”

Bio

Privé

Kathleen Blauwblomme (51) uit de Hoenderdreef is getrouwd met Rudy Meheus, ze is de mama van Virginie (31) en Michiel (27). Annalie en Odelien zijn de kleinkinderen.

Opleiding en loopbaan

Na de studies kinderverzorgster werkte ze 28 jaar in textielbranche. Daarna herschoolde ze zich als logistiek assistente en werkt ze nu al zeven jaar in het ziekenhuis van Deinze.

Vrije tijd

Kathleen zetelt in het bestuur van zeven verenigingen en/of comités. Ook het interieur van haar huis op punt stellen is een leuke tijdsbesteding.