Zuienkerke : “De overwinning geeft mij nieuwe energie”

Redactie KW

Charlotte Govaert zal zich de dag dat ze Krak van Zuienkerke werd, nog lang blijven heugen. “Iedereen vraagt me nu waarom ik niet in de politiek ga”, straalt ze. En 2016 belooft ook al veel goeds voor haar vzw Glek…

Het jaar 2015 was een bewogen jaar voor Charlotte Govaert. Ze werd gehuldigd als verdienstelijke inwoner, charmeerde jan en alleman en gooide zich vol overgave in de strijd om de Krak-titel. Maar het was bovenal het jaar waarin ze haar vzw Glek stevig op de kaart wist te zetten.

“Ik stond te kijken van alle steun die we kregen. Meer dan eens heb ik me afgevraagd of ik aan het dromen was: verenigingen, rusthuizen, scholen, ouders van… Iederéén leek plots achter Glek te staan. Gek hoe het op korte tijd een heel eigen leven is gaan leiden”, glundert de kersverse Krak.

Grenzen stellen

De hectiek van het voorbije jaar liet bij Charlotte zelfs fysieke sporen na. “Ik ben meer dan tien kilo afgevallen”, lacht ze. “Maar de overwinning geeft mij nieuwe energie. Toen ik het heuglijke nieuws vernam, viel er een grote last van mijn schouders: yes, ‘t is ons gelukt!” Haar gedrevenheid was ook de Zuienkerkenaars niet ontgaan. “Veel mensen vroegen me hoe ik het allemaal klaarspeel. Het antwoord is eenvoudig: duidelijke grenzen stellen. Het ene moment ben ik dagmoeder, het andere moment houd ik me louter bezig met de vzw. En na mijn dagtaak ben ik gewoon een toegewijde echtgenote en mama van twee lieve dochters. We genieten van elk moment samen.”

Achter de Krak staat een sterke man. “We zijn een goed geolied team”, laat Benny zich ontvallen. “En als het me toch eens te veel wordt, dan mopper ik gewoon een beetje.” Charlotte nuanceert: “December was nu ook wel een uitzonderlijk drukke maand! Veel mensen hebben rond de kerstperiode de weg gevonden naar ons goede doel (voor Glek liepen niet minder dan zes Music For Life-acties, red.). Met dank aan de Krak-verkiezing, want het opent nu eenmaal deuren als je zo vaak in de belangstelling komt. Maar ondanks alle drukte waren er ook nog best veel huiselijke momenten. Ons gezin is en blijft mijn topprioriteit.”

In de politiek?

“Weet je wat er zo typisch is aan Charlotte?” komt Benny tussen. “Dan heeft ze plots weer een ideetje en zegt ze: ‘t zal wel niet meer voor dit jaar zijn. En dan is het twee maanden later toch al in kannen en kruiken. Ze weet goed wat ze wil.”

“Iedereen vraagt me nu waarom ik niet in de politiek ga”, lacht Charlotte. “Ik was mij er op voorhand niet van bewust dat die Krak-verkiezing zo sterk leeft onder de mensen. Alleen jammer dat de titel maar voor één laureaat is weggelegd, Sarah Slembrouck had het in mijn ogen evenveel verdiend. Net als ik heeft ze een groot hart voor kinderen en daar kunnen we in onze gemeente samen aan blijven werken. Deze overwinning is dus ook een beetje voor Sarah.”

(Wim Kerkhof)

Vragenronde

Waar heb je oud en nieuw gevierd? “Kerstavond bij mijn schoonzus, kerstdag bij mijn mama. Met oudejaar stond ik in voor de nachtopvang, en ook op nieuwjaarsdag heb ik gewerkt: grote schoonmaak thuis!”

Was dagmoeder worden een roeping? “Mijn grote droom was eigenlijk de opvolging van ‘t Breughelhof (het bekende restaurant langs de Oostendse Steenweg sloot in 2011 de deuren, red.). Maar ik vond gelukkig mijn tweede roeping: uit de kinderopvang haal ik veel voldoening en ik geloof ook sterk in de impact van wat we met Glek realiseren. Behalve de zichtbare resultaten zijn er ook de rimpels die nadeinen in het water. De glimlach op het gezicht van die kinderen, dàt is waar we het allemaal voor doen.”

Jij bent het gezicht van de vzw. Maar doe je het ook allemaal echt alleen? “De Krak, dat word je nooit alleen! Ook ik heb veel te danken aan een team enthousiaste vrijwilligers, die altijd voor me klaarstaan. Daarnaast houd ik eraan om de mensen die ons steunen, persoonlijk te bedanken. Het hoeven niet altijd die grote bedragen te zijn, elke euro telt. We proberen transparant te zijn en kunnen concrete resultaten voorleggen. De mensen zien dus wat er met hun centjes gebeurt.”

Glek trekt zelf ook naar de mensen toe. Is spreken voor een publiek iets voor jou? “Ik had daar wel wat schrik voor, maar had mezelf voorgenomen om met Glek geen enkele uitdaging uit de weg te gaan. Toen ik een eerste keer als gastspreker werd gevraagd, ben ik daar dus met plezier op ingegaan. Bij veel mensen opende het de ogen: wij denken niet altijd aan die kinderen die het moeilijk hebben. En ze wonen bij wijze van spreken om de hoek.”

Wordt 2016 opnieuw een grensverleggend jaar? “Benieuwd naar wat er allemaal op ons pad komt. De eerste uitnodigingen lopen al binnen. We zijn een eigen webshop aan het ontwikkelen en gaan ook een online veiling met BV’s organiseren. En ik speel met het idee om een wensenfee kinderdromen te laten uitkomen.”

Bio Charlotte Govaert

>> Privé

Charlotte Govaert (32) is getrouwd met Benny Cattoor (30). Ze hebben twee dochters: Anyssa (10) en Ilisa (8). Charlotte groeide op in ‘t Breughelhof in Meetkerke, maar woont nu met haar gezin langs de Nieuwe Steenweg in Zuienkerke.

>> Loopbaan

Hotelopleiding aan Hotelschool Spermalie in Brugge. Nu al tien jaar zelfstandig onthaalmoeder.

>> Vrije tijd

Haar vzw Glek slorpt de meeste vrije tijd op, maar ze is ook actief voor Pleegzorg West-Vlaanderen. En verder: kindergrime, haken, zonnen, shoppen en een film, toneelvoorstelling of optreden meepikken.