Zuidwesterzinnen is nieuw literair belevingsparcours in Deerlijk en Anzegem

Op de foto de werkgroep van Zuidwesterzinnen in de salons van het Kasteel Verhaeghe. © AD
Redactie KW

Op zaterdag 21 oktober en zondag 22 oktober slaan de bibliotheken van Deerlijk en Anzegem en de regio de handen in elkaar voor een gloednieuw literair belevingsparcours: Zuidwesterzinnen.

Op zaterdag wist de organisatie de auteur Lize Spit te strikken. Zij nodigt literair schrijftalent uit: Marieke Rijneveld en Lotte Lentes uit. Muziek wordt er voorzien door jazzstem Frie Maline. Daphne Vandemeulebroucke is een harpiste met Anzegemse roots. Ook zij zal op zaterdag mensen laten bezinnen, woorden en muziek laten beminnen. Uitzonderlijk voor zuidwesterzinnen zet het Kasteel Verhaeghe zijn salons ter beschikking. Ook Café Den Hert maakt deel uit van literaire parcours.

“We zitten met het kasteel en de café dichtbij een cultuurgegeven in Vichte: de Oude kerk. We willen vernieuwend uit de hoek komen met de organisatie van zuidwesterzinnen. Iets excentriek in toch onze kleine gemeente”, sprak Anzegems schepen van Cultuur Jeremie Vaneeckhout.

Talent van eigen bodem

Op zondag 22 oktober wordt Buurthuis De Statie in Deerlijk ondergedompeld in literair geweld. De geboren en getogen Deerlijkse Jonas Bruyneel zal er het programma begeleiden op muzikale tonen samen met zijn compagnon Hans Delpelchin. Samen vormen ze Boonyl, teksten begeleid door experimentele soundscapes. De Deerlijkenaar heeft echter meer dan dat in zijn mars. Zo mag hij ook gedefinieerd worden als auteur, cultuurjournalist en filmcriticus. Dichter, prozaschrijver en spoken word performer Max Greyson staat er op het progamma naast P.F. Thomèse. Die laatste werd in 2016 bekroond met de Fintroliteratuurprijs door de Lezersjury.

“Het buurthuis de Statie is een uitgelezen locatie voor deze toch wel speciale organisatie”, zei de Deerlijke schepen van Cultuur Regine Rooryck. “Deerlijk is geen grote gemeente. Samen met Anzegem kunnen we toch een grote naam te pakken krijgen. Ook op onze eigenste Jonas Bruyneel zijn we heel trots. Talent van eigen bodem die ver bekend is. Mooi dat we hem nu in onze eigen gemeente kunnen programmeren.”

Op zaterdag 21 oktober kan je terecht in de Salons van Kasteel Verhaeghe vanaf 10 uur voor het literair evenement en oOp zondag 22 oktober vanaf 18 uur in het Buurthuis De Statie. Toegangskaarten kosten 10 euro per kaart. Je betaalt 15 euro voor beide dagen. Kaarten verkrijgbaar via www.uitinzuidwest.be/zuidwesterzinnen.

(AD)

https://www.youtube.com/watch?v=Zm9WHt1IDRY

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier