Zuid-West-Vlaanderen organiseert gelijkvormige aanpak voor hartfalen patiënten

Zowel de huisartsenkringen, de ziekenhuizen als de thuiszorg werkten samen bij de uitwerking van het gelijkvormig zorgplan.
Redactie KW

De zorginstanties in Zuid-West-Vlaanderen organiseren een gelijkvormige aanpak rond patiënten met chronisch hartfalen. Volgens hen komt een nauwe samenwerking tussen gebieden en verschillende zorgniveaus de patiënt ten goede. “Hartfalen blijft een probleem”, zegt Michel De Ceuninck, cardioloog bij AZ Delta. “25 procent van de patiënten die lijden aan chronisch hartfalen sterft binnen het jaar.”

Zeven huisartsenkringen, zes ziekenhuizen, de West-Vlaamse Apothekersvereniging, de verpleegkundigen en de thuiszorg werken samen om binnen Zuid-West-Vlaanderen een gelijkvormige aanpak rond patiënten met chronisch hartfalen te organiseren. “De bedoeling van dit gemeenschappelijk zorgpad is om voor een gemeenschappelijke opvolging van chronisch hartfalen te zorgen”, aldus Stefaan Viaene, voorzitter van de Huisartsenkring Zuid-West-Vlaanderen (HZW). Hartfalen blijft volgens Michel de Ceuninck, cardioloog bij AZ Delta, een chronische aandoening met een hoge kans op sterfte. “50 procent van de patiënten met hartfalen overlijdt binnen de vijf jaar. 25 procent van die patiënten sterft binnen het jaar.”

Hartfalendagen

Het zorgpad bestaat uit verschillende documenten die de richtlijnen vastleggen. De patiënt en zijn omgeving worden betrokken bij de zorg met een dagboek. Hierin kan zowel de dokter als de patiënt zijn vaststellingen in noteren. Via een vaste brochure krijgt de patiënt alle nodig informatie over zijn ziekte toegespeeld. Binnen Europa bestaan algemene richtlijnen voor de behandeling van hartfalen, maar de toepassingen hiervan kunnen tussen artsen en de opvolging thuis vaak variëren. Met dit algemene zorgpad worden de richtlijnen voor de thuiszorg, verpleegkundigen en apothekers ook gestroomlijnd.

Het initiatief kwam van de huisartsenverenigingen. De regionale ziekenhuizen werkten mee aan het project (AZ Delta Roeselare-Menen, AZ Groeninge Kortrijk, Jan Yperman Ziekenhuis Ieper, O.L.V. van Lourdes Ziekenhuis Waregem, St Andries Ziekenhuis Tielt en Sint Jozefskliniek Izegem). Tussen 5 en 7 mei vonden de Europese Hartfalendagen plaats en besloten de betrokken instanties dat deze aangelegenheid ideaal was om de verandering in aanpak aan de mensen thuis bekend te maken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier