Zowat 3 op de 4 vluchtelingen in Koksijde en omgeving opgenomen in integratie- of werkproject

22/11/16 om 20:33 - Bijgewerkt om 20:30

Bijna driekwart van de volwassen vluchtelingen die in Koksijde, of daar in de nabijheid verbleven, zijn opgenomen in een integratie- of werkproject. Dat zijn de resultaten van een pilootproject in Koksijde. Na de ervaring is een draaiboek opgesteld om uit te rollen in West-Vlaanderen en bij uitbreiding in Vlaanderen.

Zowat 3 op de 4 vluchtelingen in Koksijde en omgeving opgenomen in integratie- of werkproject

© BELGA

Na de vluchtelingenstroom vorig jaar werd door de provincie West-Vlaanderen een 'taskforce' in het leven geroepen om de vluchtelingen in en rond Koksijde de taal te leren en aan het werk te helpen. Dat werd een succes. Het pilootproject van die provinciale taskforce vluchtelingen in Koksijde bereikte in totaal 67,8 procent van de volwassen asielzoekers. 35,1 procent volgde de onthaalmodule en 30,8 procent volgde het traject naar werk. Intussen is zo'n 10 procent van de laatste groep aan het werk in de reguliere economie. Bij aanvang werd gebruik gemaakt van de methodiek van maatwerkbedrijven, om de mensen daarna zo snel mogelijk te laten doorstromen.

Concreet werden de vluchtelingen begeleid op vlak van taal en werk. "Maar ook gewoonten en gebruiken werden aangeleerd", aldus El Bachir Iskou, vormgever Maatschappelijk Opleiding. "De mensen die bij ons kwamen, raken bijvoorbeeld brood of vlees aan in een winkel. We moesten hen leren dat niet te doen. We moesten zelfs het weer en het klimaat uitleggen. Ze hadden vooral vragen over papieren en werk."

Draaiboek en handleiding

Na de bevindingen is een draaiboek en een handleiding opgesteld. Het is de bedoeling dat die nu uitgerold wordt. Niet enkel in de provincie, maar ook in Wallonië en Noord-Frankrijk. "De problematiek van integratie is immers een maatschappelijk gegeven dat zich niet beperkt tot één welbepaalde regio", aldus de provincie.

Binnen de taskforce zijn onder andere de provincie West-Vlaanderen, het Agentschap Integratie en Inburgering, het volwassenenonderwijs, de Leerwinkel, de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding (VDAB) enz., maar ook de opvangcentra actief. Ook tal van vrijwilligers namen deel.

(Belga)

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!