Zorgteam lokale politie Kouter lanceert project Ca-va?

Paul Mortier, korpschef lokale politie Kouter, Bert Forrest, inspecteur dienst jeugd en gezin, en Cindy Somers, psychologe bij dienst politionele slachtofferbejegening, stellen hun nieuwe website en bijhorende mascotte voor. (Foto HD)
Redactie KW

Op donderdag 12 november stelde het zorgteam van politiezone Kouter de gloednieuwe website www.ca-va.vlaanderen voor, in het kader van hun unieke project Ca-va?

Cindy Somers is psychologe van opleiding en werkt al acht jaar bij de dienst politionele slachtofferbejegening binnen de lokale politie Kouter. Samen met inspecteur Bert Forrest vormt zij er het zorgteam. “We komen zowat dagelijks in contact met jongeren, vaak in een verontrustende gezinssituatie, die met heel wat vragen zitten en niet weten waar ze kunnen aankloppen voor de nodige antwoorden,” aldus Cindy. “Met onze nieuwe website willen we het kluwen aan de verschillende hulpverleningsdiensten voor hen ontwarren. We hopen op die manier ook de drempel te verlagen om de stap te zetten naar hulp van een zorgverlener.”

Antwoord bieden

“De website is bedoeld voor minderjarigen van 12 tot 18 jaar,” legt inspecteur Bert Forrest uit. “Het biedt binnen een heel aantal thema’s – zoals seks en liefde, pesten of verslaving – telkens een concreet overzicht van de bestaande aanspreekpunten en er wordt doorverwezen naar websites waar de nodige informatie te vinden is. We trachten op heel uiteenlopende vragen een antwoord te bieden, maar mocht de jongeren alsnog met een specifieke vraag zitten, bestaat ook de mogelijkheid om die via de website rechtstreeks aan ons stellen.” Op de site wordt dan ook het zorgteam zelf kort voorgesteld. “Jongeren moeten immers weten wie we zijn en wat onze verplichtingen inhouden,” gaat Bert verder. “Als inspecteur heb ik bijvoorbeeld meldingsplicht, terwijl Cindy gebonden is aan het beroepsgeheim. Allebei proberen we uiteraard wel steeds de jongere te helpen, advies te geven of eventueel door te verwijzen.”

Op de site wordt de jongere bijgestaan door de mascotte Ben Cava, een bever die moet verwijzen naar de beschermende en zorg dragende aard van het beestje. “De politie heeft onder meer een zorgverlenende taak. Die taak is in de loop van de jaren geëvolueerd waardoor we onze eigen processen moeten bijsturen. Met deze website hebben we nu een zaadje gepland en we zullen zien hoe dat uitgroeit”, besluit korpschef Paul Mortier.

(HD)

Info via www.ca-vavlaanderen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier