Zorgt Vlaamse regering voor doorbraak in Thermendossier in Oostende?

Het Thermendossier sleept ondertussen al jaren aan. (Foto Davy Coghe) © Davy Coghe
Redactie KW

Er zou stilaan licht schijnen aan het einde van de Thermentunnel. Onder impuls van de N-VA zou de hele procedure worden stopgezet om enkel nog verder te onderhandelen met de huidige exploitant Mark Vanmoerkerke. Die zou huurder blijven en het complex niet kopen, waardoor Vlaanderen meer middelen zou kunnen vrij maken voor de restauratie dan de oorspronkelijke 10 miljoen euro.

Op 1 november is het twee jaar geleden dat kandidaten zich moesten melden om het Thermae Palace Hotel en de Koninklijke Gaanderijen over te nemen en te restaureren. De procedure moest al op 31 december 2017 zijn afgerond, maar die deadline werd al eens verschoven naar 31 maart 2018. Intussen zijn we bijna vijf maanden verder, zonder dat er witte rook uit de schouwen van de ‘witte olifant’ is opgestegen.

Er zijn nog twee kandidaten: de huidige exploitant Mark Vanmoerkerke en de Mechelse bouwgroep Willemen. De Eau-telcommissie, die de dossiers beoordeelt, sprak in juni een lichte voorkeur uit voor Willemen. Sindsdien lopen verdere onderhandelingen tussen stad, Vlaamse regering en juridische specialisten. Burgemeester Johan Vande Lanotte kondigde een oplossing aan voor de gemeenteraad van augustus, maar die vindt nu maandag plaats en er staat niets op de agenda. Behalve een interpellatie van Wouter De Vriendt (Groen), getiteld: ‘Nog steeds geen oplossing voor Thermae Palace’.

Uitweg nakend

Nochtans zou een uitweg nakend zijn. Zoals bekend zijn Vlaanderen en de stad Oostende samen eigenaar van de hele site. We vernemen dat de Vlaamse regering – vooral onder impuls van N-VA en van lokaal boegbeeld Björn Anseeuw – zou kiezen om de lopende procedure stop te zetten en enkel nog te onderhandelen met huidig exploitant Mark Vanmoerkerke. Van een verkoop zou niet langer sprake zijn. Mark Vanmoerkerke zou huurder blijven en daardoor zou Vlaanderen meer geld op tafel willen leggen voor de restauratie dan de nu voorziene 10 miljoen euro.

De Vlaamse regering zou een juridisch staartje vrezen als één van beide kandidaten het na bijna twee jaar niet haalt. Vandaar het idee om het lopende huurcontract verder te zetten. Het is onduidelijk wat er zal gebeuren met de plannen van Vanmoerkerke voor de renovatie van de Thermen. Hij deelde die vorig jaar met de Oostendenaars via een huis-aan-huisfolder. “Alles ligt weer open, maar wellicht worden de huidige plannen ook niet helemaal weggegooid”, aldus onze bron.

Eén van de pistes

Officiële bevestiging van dit scenario krijgen we niet. Niet bij de N-VA, ook niet bij Mark Vanmoerkerke. “Ik heb niet meer nieuws dan voor de vakantie. Wij wachten op een briefje of een telefoontje”, zegt hij. “Ik hoor veel scenario’s. Maar het klopt dat wij de huidige huurder zijn en ik denk dat we onze huurverplichtingen altijd correct ingevuld hebben. Laat ons hopen dat dit verhaal klopt. Dan gebeurt er eindelijk iets constructiefs.”

Bart Tommelein, Oostends Open VLD-kopman en viceminister-president van de Vlaamse regering, bevestigt het scenario ‘helemaal niet’. “Er is nog geen beslissing genomen”, stelt hij. Volgens burgemeester Johan Vande Lanotte is het ‘één van de pistes’. “Begin september moeten we de mensen van de Vlaamse regering eens diep in de ogen kijken. Maar op dit moment is er nog niets beslist”, zegt hij.

Details

Johan Vande Lanotte werd door de N-VA- en Groen-oppositie in Oostende al beschuldigd van ‘vergaande bemoeienissen’ in het Thermendossier en dat hij ‘alles in de soep deed draaien’. Vindt hij dit een goede oplossing? “Mja… Min of meer”, luidt het. “Misschien is er niet echt een goeie oplossing meer aan het hele dossier. Op elke piste is wel iets te zeggen. Maar dit is een optie en die is niet noodzakelijk slecht. Het hangt af van veel details. Begin september moet we hier verder over praten.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier