Zorgrobot Zora wint een handelspand

Redactie KW

QBMT, de firma die de zorgrobot Zora ontwikkelt, heeft de starterswedstrijd van Groep Sleuyter gewonnen en mag daardoor een jaar gratis gebruikmaken van een bedrijfsruimte in nieuwbouwcomplex Onyx.

“Er waren een tiental inzendingen, waarvan er drie weerhouden werden als finalist. Ze hadden elk een uniek ondernemingsconcept”, zegt centrummanager Ilse Snick. “De voorgestelde dossiers bleken allemaal inhoudelijk zeer sterk en met een solide onderbouw. Het beloofde dan ook een moeilijke deliberatie te worden, maar uiteindelijk gaf de doordachte aanpak, het innovatieve en de enorme toepassingsmogelijkheden van het project ‘Zora’ de doorslag.”

Silicon Valley

Fabrice Goffin en Tommy Deblieck, zaakvoerders van QBMT en tot nu toe actief vanuit het Ondernemerscentrum aan de Graaf de Smet de Naeyerlaan, zijn uiteraard opgetogen dat zij als winnaars uit de bus kwamen. Een jaar geleden lieten zij de wereld voor het eerst kennismaken met hun humanoïde robot. “Goed drie jaar geleden zijn we met de ontwikkeling van de robot begonnen”, legt Fabrice Goffin uit. “Inmiddels wordt Zora ingezet in 21 instellingen. Tegen eind dit jaar zal dat aantal oplopen tot 40.” Het bedrijf kent dus een explosieve groei. “Goffin: “Wij zijn net terug van de USA waar we in Silicon Valley, het mekka van de technologie, met enkele grote ondernemingen aan tafel zaten en wij hebben er goede hoop op dat we in de nabije toekomst met enkele van hen zullen kunnen samenwerken.”

(RIO, foto RIO)

Lees hierover ook in Krant van West-Vlaanderen, editie De Zeewacht van vrijdag 17 oktober.