Zorgboerderij stimuleert studenten en ouderen

Onder begeleiding van teeltoverste van de afdeling dier Philippe Bourgois (links) zijn Hendrik Meysmans (midden) en Baptiste Houllier (rechts) de konijnenheuvel aan het afwerken met graszoden. (Foto EDB)
Redactie KW

Op vrijdag 21 april opent de vernieuwde zorgboerderij met dierenpark officieel de deuren. Niet alleen voor de bewoners van woonzorgcentrum Sint-Jozef is het een aanwinst, ook de studenten van PTI Kortrijk kunnen hun kennis omzetten in de praktijk bij het verzorgen van de dieren.

De tuin van het woonzorgcentrum en het dierenpark, dat op grond van het woonzorgcentrum ligt, wordt aangelegd en onderhouden door de leerlingen van PTI Kortrijk. Ze krijgen de medewerking van OCMW Kortrijk. De tuin en het park worden op vrijdag 21 april van 15 tot 19 uur opengesteld voor het publiek. De tuin kom je binnen via de cafetaria in het woonzorgcentrum dat ligt aan de Condédreef.

Het dierenpark werd twee jaar geleden geopend. “PTI Kortrijk Tuinbouwschool zijn onze buren. Ze moesten in hun programma dierenzorg aanbieden en wij hadden de ruimte”, duidt Kris Vermael, directeur van woonzorgcentrum Sint-Jozef.

“Zo onstond de realisatie van een dierenpark. Nu geven studenten bachelor dierenzorg van Vives Roeselare de leerkrachten en enkele van onze medewerkers een vorming over het socialiseren van dieren.”

Uitbreken

De Condésite omvat een woonzorgcentrum, een buurtcentrum, een kinderopvang en de tuinbouwschool. “Het doel van een zorgboerderij is de animatie bevorderen door dieren te integreren in de zorg, vereenzaming bestrijden en de site openbreken”, stelt Kris Vermael. OCMW-voorzitter Philippe De Coene vult aan dat het OCMW naast het verlenen van zorg ook iets wil betekenen voor de buurt.

Leerling Maxim Vansteenkiste houdt van duiven melken. Roger Descamps, wiens vrouw in het woonzorgcentrum verblijft, is één van de vrijwilligers die de duiven verzorgt. (Foto EDB)
Leerling Maxim Vansteenkiste houdt van duiven melken. Roger Descamps, wiens vrouw in het woonzorgcentrum verblijft, is één van de vrijwilligers die de duiven verzorgt. (Foto EDB)

Zowel het woonzorgcentrum en de school willen de grenzen van hun instelling doorbreken. Naast de samenwerking tussen school en woonzorgcentrum wordt de site ook gebruikt door de kinderopvang. “In het milieubos maken de mensen van de opvang kampen”, vertelt Philippe Bourgois, teeltoverste van de afdeling dier in PTI Kortrijk. Kris Vermael beaamt dat het nodig is dat de kinderen weer leren spelen met natuurelementen zoals een tak die ze vinden. Zo zijn ze niet enkel digitaal in de weer. “Het is een meerwaarde dat we met onze groene oase de natuur weer in de stad brengen”, vult hij aan.

Konijnenheuvel

In de tuin van het woonzorgcentrum werd onlangs een konijnenheuvel gerealiseerd. De konijnen kunnen door de pijpen van de heuvel lopen, en ook op de heuvel zullen ze komen. De leerkrachten van de tuinbouwschool kozen voor grote witte konijnen, omdat die duidelijk zichtbaar zijn.

“Konijnen zijn sociale dieren en laten zich vlot aaien. Na training en socialisatie door de jongeren en leerkrachten in de derde graad dierenzorg in het PTI, zijn ze uitstekend geschikt als zorgdier.” In de konijnenheuvel kunnen ze op schoot genomen worden. Dat kan ook door mensen in een rolstoel, want er is een hellend vlak naartoe. “De konijnenheuvel is een uniek hulpmiddel voor een interactieve zorgtuin.”

Isolement

Sara Reynaert is ergotherapeute. Binnen het woonzorgcentrum is ze verantwoordelijk voor de dierenzorg. “Dieren kunnen mensen uit hun isolement halen. We hebben in het woonzorgcentrum al een tijdje een niet-gesocialiseerd konijn”, vertelt ze. “Veel mensen zitten op hun kamer en kwamen er vroeger niet uit. Ze zijn nu gemotiveerd om wel buiten te komen om het dier te strelen. Daardoor komen ze ook in contact met andere mensen.”

Dieren kunnen mensen uit hun isolement halen

De zorgdieren naar het woonzorgcentrum brengen zorgt voor animatie op een eenvoudige en toegankelijke manier. Studies vertellen dat je met dieren ook therapeutisch kan werken. “Met de zorgkonijnen aan de leiband kunnen bewoners gaan wandelen. Zo zijn ze gemotiveerd om te bewegen en uit hun zetel te komen.”

Het is de bedoeling dat er in Sint-Jozef minstens één konijn per afdeling is. Daarnaast komen er ook geiten. PTI kocht vijf geitjes aan die gesocialiseerd worden. “Ze werden al onthoornd, en krijgen nu training om bijvoorbeeld een hindernissenparcours te volgen. Het zijn geen wilde dieren. Alles werd door dierenwelzijn goedgekeurd.”

Duiventil

Verder werd er ook een duiventil geplaatst. Vijf vrijwilligers zorgen via een beurtrol voor de duiven. De leerlingen van PTI staan hen daarin bij. Binnenkort komen er ook hamsters en cavia’s.

In een later stadium zal één van de parken opengezet worden, zodat de mensen er tussen de dieren kunnen wandelen. “Ook bezoekers met kinderen zullen het dierenpark kunnen appreciëren. Er is een grote speelruimte die ook door de kinderopvang gebruikt wordt. Onze buitenruimte biedt voor onze bewoners, die vaak in de livings verblijven, de kans om te kijken en te praten over de verschillende dieren en hun gedrag”, klinkt het. “Ze zien ook graag de studenten die de parken onderhouden en dieren verzorgen. Ook de spelende kinderen toveren een lach op hun gezicht.”

(EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier