Zorgbehoevendheid wordt doorslaggevend voor wie naar Tielts woonzorgcentrum wil

Redactie KW

Het tijdstip van inschrijving is niét meer het doorslaggevend element voor een toewijzing van een plaats in rusthuis Deken Darras of in de residentie Adagio. Het OCMW gebruikt voortaan de ‘zorgscore’. “De toekenning van die zorggraad wordt volledig aan de politiek onttrokken”, duidt OCMW-voorzitter Pascale Baert.

“De toekenning van die zorggraad wordt volledig aan de politiek onttrokken”, duidt OCMW-voorzitter Pascale Baert. Tot op vandaag is het simpel: als er een plaats in het woonzorgcentrum Deken Darras of in de residentie Ampe vrijkomt, wordt de eerste man/vrouw op de wachtlijst gecontacteerd. En die volgorde op die wachtlijst wordt bepaald door het tijdstip van inschrijving. Wie het langst op de wachtlijst staat, krijgt dus de eerste kans. Zo simpel is het. “Chronologie was inderdaad de enige parameter”, zegt OCMW-voorzitter Pascale Baert (Iedereen Tielt).

Domiciliefraude

In navolging van de meeste andere steden en gemeenten wordt de ‘zorgbehoevendheid’ voortaan de doorslaggevende parameter. Het referentiepunt voor het toekennen van de zorgprofielen zal de Katz-schaal zijn. “Met deze schaal brengen we in kaart in welke mate de kandidaat-bewoner hulp nodig heeft bij activiteiten van het dagelijkse leven (zich wassen, zich kleden, zich verplaatsen, toiletbezoek, incontinentie, eten, oriëntatie in tijd en ruimte). Er wordt ook aangeduid in welke mate de kandidaat-bewoner gedesoriënteerd is in tijd en/of ruimte.”

Er zijn nog enkele opvallende nieuwigheden. “Het feit dat mensen die niet in Tielt wonen, maar van wie de kinderen al jaren Tieltenaar zijn, ook in aanmerking zullen komen om opgenomen te worden. Op die manier wordt de domiciliefraude die op vandaag vaak gebeurt overbodig.”

Daarnaast worden mensen na weigering van opname verder doorverwezen naar een passieve wachtlijst. “Tot op heden was chronologie de enige parameter. Resultaat hiervan is dat mensen zich proactief op de wachtlijst zetten, voor het geval het nodig zou zijn. Wanneer dan een plaats vrijkwam, kreeg de eerstvolgende op de lijst de kans om naar het WZC te verhuizen. Bij weigering kreeg deze een tweede kans bij de volgende vrijgekomen plaats, meestal slechts enkele weken later.”

“Mensen hadden dan vaak de neiging, zonder dat het al noodzakelijk was of zonder dat ze er zelf klaar voor waren, in te stemmen voor een opname uit angst niet nog eens de volledige wachtlijst te kunnen doorlopen. Vanaf deze maand worden ze doorverwezen naar een passieve lijst en is het aan hen om aan te geven dat de situatie is gewijzigd en dat een opname aangewezen en dringend is.”

Nog belangrijk te melden is het feit dat echtparen, waarvan één van beide partners een zwaar zorgprofiel heeft, beiden als zwaar zorgbehoevend zullen worden beschouwd, zodat beiden opgenomen kunnen worden. Voor Residentie Ampe wordt de leeftijd opgetrokken van 60 naar 65.

(LVA-RDC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier