Zoom@regio viert vijfde verjaardag

© JAN STRAGIER
Redactie KW

In Mariënstede in Dadizele werd de vijfde verjaardag gevierd van het project Zoom@regio. Daarbij ondernemen de leerlingen van de derde graad van het basisonderwijs een tweedaagse excursie door Midden-West-Vlaanderen.

Het project werd vijf jaar geleden opgestart binnen het Stad-Land-schap ‘t West-Vlaamse Hart. Dat samenwerkingsverband tussen de gemeenten Roeselare, Izegem, Ingelmunster, Ardooie, Lichtervelde, Hooglede, Staden, Moorslede en Ledegem organiseerde met de medewerking van de provincie dat project. Daarbij exploreren de leerlingen per fiets twee dagen lang de stad en het platteland in hun omgeving. Ze verdiepen zich in de landbouw, de economie, het landschap en de onderlinge relaties tussen deze drie sectoren. De eerste dag eindigt steevast aan het bivakhuis De Rokken in Roeselare waar er overnacht wordt.

Rode draad doorheen het programma is het thema voeding. De kinderen bezoeken onder andere een vleesvee- en melkveeboerderij, een tuinbouwbedrijf, voedingsfabriek, een diepvriesgroentenbedrijf en de REO-veiling.

Belangrijk voor het project is de medewerking die verkregen wordt van diverse bedrijven. Ook de tuinbouwschool VABI en de biohoeve De Lochting zijn meewerkende partners in het project. Maar even belangrijk als die bezoeken zelf, is het samen onderweg zijn om aan de hand van kaarten en gps de weg te zoeken.

Tussen 2010 en 2015 genoten maar liefst 1814 leerlingen uit 22 verschillende scholen van deze doorgedreven streekexploratie.

(RBD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier