Zonnige Kattenstoet lokt tienduizenden kijklustigen

Redactie KW

Zondagnamiddag trok de 44ste editie van de Kattenstoet door de Ieperse binnenstad. De politie spreekt van 53.000 toeschouwers.

Na maandenlang repeteren brak zondag de grote dag aan voor ruim 1.750 figuranten. De driejaarlijkse Kattenstoet was klaar om door de Ieperse straten te trekken. Dit jaar had de stoet als thema ‘Kittige kat! Kleurrijk kattenkwaad’. “De vorige stoet was mooi, maar mocht iets levendiger zijn”, zei regisseur Bart Cafmeyer vooraf. “We willen dit keer verder gaan in het acteren en mensen ‘meenemen’ in de stoet. Er zal meer interactie met het publiek zijn.”

Egyptische boot

Vanaf 10.30 uur was er al muzikale animatie in de stad en om 14 uur mocht de publiciteitskaravaan uitrijden. Ballonnen, fluitjes, vlaggetjes, petten, maskers en kilo’s snoepgoed vlogen in het rond en zowel jong als oud trachtte iets te bemachtigen. Het publiek stond dan al rijen dik en de tribunes zaten vol. Om 14.45 uur was het tijd voor de voorstoet om eraan te beginnen. Op die manier waren ze om 15 uur op de Grote Markt en kon het spektakel losbarsten. Vuurspuwers, vlaggenwerpers, fanfares… het kwam allemaal aan bod. Een van de vernieuwde wagens was de Egyptische boot. De figuranten dwongen het publiek om recht te staan en te knielen voor de koningin. Een leuke verandering die inderdaad bijdroeg tot meer interactie met het publiek. Toen een figurant zijn rol iets te overtuigd speelde, barstte een peuter in tranen uit, maar de troostende woorden en knuffel van papa en mama maakten veel goed.

Zonnige Kattenstoet lokt tienduizenden kijklustigen

Ketelgerecht

Een van de klassiekers is het ketelgerecht waarbij mensen uit het publiek in de duivelsketel vliegen. Voor de Ieperse politici is het telkens bang uitkijken naar die wagen, maar zij blijven gespaard. Het bleef bij wat mee helpen duwen aan de wagen. De Keteldrumwagen was opnieuw de luidste van de stoet en de nieuwe kostuums van de figuranten misten hun effect niet. Een toneel naspelen met micro’s was dan weer minder geslaagd wegens storend achtergrondgeluid van de andere wagens. Net als de voorbije edities waren ook enkele duizenden Japanners afgezakt naar Ieper om de Kattenstoet bij te wonen. Er was zelfs een Japanse groep dansers die deelnamen aan de stoet.

Zonnige Kattenstoet lokt tienduizenden kijklustigen

Als slotakkoord reden Minneke Poes en de stadsnar onder luid applaus door de binnenstad. Na twee uur was de stoet afgelopen. Daarna verzamelden heel wat toeschouwers aan de Lakenhalle om de kattenworp – met stoffen katjes – mee te maken. Om 19 uur ten slotte vond de heksenverbranding plaats. Ieper heeft zondag zijn naam van Kattenstad opnieuw heel veel eer aangedaan.

(JL – foto’s JL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier