Zonnebeke : “Hard werken en veel plezier maken”

Redactie KW

De Marulfeesten, Brothers in arms, Chiro Houthulst, cultuurraad Sint-Idesbald, Prime Productions, de Beselaarse Heksegazette… De initiatieven waaraan Filip Landuyt als vrijwilliger een steentje bijdraagt zijn niet op één hand te tellen. Het is dan ook geen verrassing dat de bezige bij door onze lezers werd verkozen tot Krak van Zonnebeke.

Toen Filip 15 jaar geleden in de Beselarestraat kwam wonen, duurde het niet lang voor hij zich begon te engageren in diverse verenigingen en initiatieven. “Als je geen zittend gat hebt, dan zoek je dingen om te doen. Hier in Zonnebeke begon het door mijn hobby: deelnemen aan zoektochten. Toen ik in café De Dreve cafébaas Johan hoorde vertellen over zijn project Brothers in arms, waarbij hij droomt van een memorial ter herdenking van broers die sneuvelden tijdens WO I, stelde ik voor om een zoektocht uit te stippelen om wat geld in het laatje te brengen. Op onze eerste zoektocht in 2014 hadden we meteen 272 deelnemers. Nu ben ik bezig met de voorbereidingen voor de derde zoektocht. Zelf beleef ik er plezier aan om hem samen te stellen. Als de mensen bovendien boffen over de zoektocht, kan mijn dag zeker niet meer stuk.”

Als je geen zittend gat hebt, zoek je dingen om te doen

Filip en Annelies wonen op het gehucht Molenaarelst, in de volksmond De Marul, op de grens tussen Zonnebeke en Beselare. “Tot vorig jaar organiseerde een feestcomité de Marulfeesten, maar vorig jaar besliste het bestuur om er mee op te houden. Alle respect voor die keuze, want ze hebben jaren een prachtig feest gegeven, maar op het ‘laatste’ Marulfeest stonden we daar toch te denken: ‘dit kan toch niet gedaan zijn’. We hebben dan beslist om de draad opnieuw op te pikken en volgend jaar de Marulfeesten zelf te organiseren. Ik zie het in ieder geval zitten, ook al omdat we een goeie ploeg vormen. Het klikt met iedereen.”

Heksegazette

Filip maakt ook geregeld een bijdrage voor de Heksegazette, een gratis krant voor en door Beselarenaars die drie keer per jaar verschijnt. “Ik maak de rubriek ‘Wie zoekt, die vindt’, een fotozoektochtje in Beselare. Onlangs verscheen een extra editie met zoektochten speciaal voor Okra. Nog in Beselare ben ik medewerker van Prime Productions, dat comedy-avonden organiseert in OC De Leege Platse.”

Ongetwijfeld kreeg Filip ook stemmen uit Houthulst, aangezien hij er al meer dan 35 jaar kookouder is bij de Chiro. “Kookouder ben ik niet alleen op kamp. Bij alle activiteiten waar er eten aan te pas komt, ben ik van de partij. Zo is er ieder jaar tijdens Houthulst kermis barbecue in een vol huis. Dat is hard werken, maar ook veel plezier maken”, lacht Filip.

(TOGH)

Vragenronde

Vanwaar komt de motivatie om mee te helpen met allerlei verenigingen en activiteiten?

“Ik weet het niet. Het zal wellicht in het bloed zitten. Mijn vader was ook een goede organisator, van heel geslaagde evenementen. Jammer genoeg is hij heel vroeg gestorven.”

Kun je wel eens ‘nee’ zeggen?

“Ik kan wel degelijk nee zeggen, en als ik nee zeg dan is het ook nee. Maar als ik ja zeg, dan is het ook een volmondige ja en zal ik mij volledig smijten en inzetten. Half werk is niet mijn ding.”

Voel je je ondertussen al een echte Zonnebekenaar?

“Zeker en vast. Al had ik niet verwacht om als aangespoelde zo snel mijn draai te vinden hier in Zonnebeke. Ondertussen heb ik helemaal mijn hart verloren aan de streek. Met de buren gaat het ook heel goed. Ik heb in die 15 jaar nog nooit met iemand woorden gehad.”

Doe je mee aan de Heksenstoet?

“Nee, want de stoet is telkens in dezelfde periode als het kamp van de Chiro van Houthulst. Ik had tot vorig jaar de Heksenstoet zelfs nog nooit gezien. Vorig jaar waren we echter op kamp in Kemmel, wat wel heel dicht bij is. Ik heb dan ook mijn kans gegrepen om de stoet te bekijken. Ik heb me enorm geamuseerd.”

Wat is er leuk aan meegaan op kamp met de Chiro?

“Het is een toffe bende en naast het vele werk is er ook tijd om eens goed te lachen en wat deugnieterij uit te halen. Een klassieker is het spook met het rode oog, waarbij we een geluidsinstallatie onder het bed van de vrouwen van de kookploeg verstoppen en dan met een micro allerlei onheilspellende boodschappen verkondigen.” (lacht, red.)

Bio Filip Landuyt

Privé

Geboren in Roeselare op 7 juni 1962. Hij woont samen met Annelies Swaenepoel in de Beselarestraat in Zonnebeke.

Opleiding

Zijn lagere school volgde hij eerst aan het B-kwartier (nu De Octopus) en later aan de stadsjongensschool. Middelbaar deed hij in het VSO in Torhout, in de richting Moderne Talen-Psychosociale Wetenschappen. Daarna studeerde hij sociaal werk aan het VLOT in Kortrijk (nu VSPW).

Loopbaan

Meteen na zijn studies ging Filip aan de slag als opvoeder in Orthopedagogisch Centrum Sint-Idesbald in Roeselare.