Zonnebeke en Wervik gaan samen vechten tegen windmolens

Redactie KW

Beide gemeenten zijn iet akkoord met de vergunning voor drie windmolens langs de A19.

De stroomproducent Aspiravi uit Harelbeke wil drie windmolens plaatsen langs de A19 in Geluwe, tegen de grens met Beselare. De drie windmolens zijn gepland op ruim 2 km van de woonkern in Geluwe en op anderhalve km van de woonkern Beselare. Ze liggen in een open landschap.

Dat viel echter niet in goede aarde bij de omwonenden (zowel in Geluwe als Beselare), noch bij de stad Wervik en de gemeente Zonnebeke. Het gemeentebestuur van Zonnebeke tekende dan ook beroep aan tegen de milieuvergunning die het bedrijf kreeg van de provincie afgelopen zomer en de stedenbouwkundige vergunning afgeleverd door Ruimte Vlaanderen. Vlaams minister van omgeving Joke Schauvliege ( CD&V) heeft dit beroep tegen de plannen voor windmolens aan de A19 verworpen, al heeft ze wel een extra voorwaarde betreffende geluidsonderzoek toegevoegd aan het besluit.

De gemeente Zonnebeke gaat niet akkoord met deze beslissing en zal nu samen met de stad Wervik een annulatieberoep indienen bij de Raad van State om alsnog de vergunning te vernietigen. Hiervoor werd een zelfde raadsman aangeduid die de belangen van beide gemeenten zal verdedigen.

(NVZ)