Zonnebeke en Canada herdenken atleet Alex Decoteau tijdens Poppies Run

Redactie KW

Deze namiddag start de traditionele Poppies Run, een loopwedstrijd op straat en door het kasteeldomein van Zonnebeke. De eerste kinderwedstrijden starten om 13u en gaan over drie reeksen.

Dit jaar wordt tevens een speciale wedstrijd gelopen over 10 miles ter herinnering aan de Olympisch Canadese atleet Alex Decoteau. De organisatie berust bij loopvereniging ZOLO die al voor de tweede maal de Poppies run organiseert. Voor deze speciale 10 miles wedstrijd werken zij samen met het MMP 1917 die met het herdenkingscomité van de Canadese ambassade deze run wilde houden tere ere van hun gestorven atleet. Alex Decoteau werd geboren op 19 november 1887 en overleed op 30 oktober 1917 te Passendale na gedood te zijn door een Duitse sluipschutter. Als politieagent van de Edmonton Police trad hij toe tot het 49ste bataljon toe om naar de Vlaamse slagvelden gestuurd te worden als loopgravenverbindingsofficier. Hij ligt begraven op het New Brits Cemetery te Passendale.

Er is nog een wedstrijd om 14.15u over 5,4 km en de hoofdwedstrijd ter herdenking start om 15.15u. Ondanks de vele inschrijvingen kunnen atleten zich nog steeds aanmelden in het OC Zonnerad, wees lang op voorhand, om mee te lopen in een van beide miles-run. Alle activiteiten gaan door in OC Zonnerad, Tresoriestraat te Zonnebeke vanaf 11u. De prijsdeling grijpt plaats in aanwezigheid van de Canadese ambassadeur en hiervoor werd een speciale trofee ontworpen. Voor wie deelneemt nog dit mee geven, er wordt geen tijdsregistratie gehouden, enkel de plaatsen worden bijgehouden.

(ZB/foto ZB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier