“Zoekwerk naar nieuwe bisschop moet worden overgedaan”

Foto Belga © BELGA
Jan Gheysen
Jan Gheysen Opiniërend hoofdredacteur

Het wachten op een nieuwe bisschop voor het bisdom Brugge duurt langer dan normaal. Dat is niet toevallig. Daar zijn redenen voor. Krant van West-Vlaanderen zocht en vond er.

In het buitenland kan het tot een half jaar duren eer een vacante bisschopszetel weer wordt ingevuld. Maar bij ons duurt het doorgaans niet zo lang. Waarom Brugge na het vertrek van mgr. De Kesel naar Mechelen nu al vier maanden op een nieuwe benoeming wacht, heeft zo zijn redenen. Krant van West-Vlaanderen zet er vandaag enkele op een rij.

De lijst met drie kandidaten die de nuntius aan Rome heeft bezorgd, zou naar verluidt door Rome zijn afgewezen. Het werk – de consultatieronde, de samenstelling van die lijst, de zogenoemde terna – moet helemaal worden overgedaan. En dat kost tijd. Dat zeggen ingewijden.

Namen noemen

Er circuleerden de voorbije weken diverse namen, maar blijkbaar waren de genoemde personen geen kandidaat of kwamen ze finaal toch niet in aanmerking. Zo werden de Gentse deken Lode Aerts genoemd naast de West-Vlaamse prof Marc Steen en de huidige nummer één van het bisdom Koen Vanhoutte. Maar Lode Aerts kreeg een superdecanaat in Gent, Marc Steen zou hebben bedankt voor het ambt en over Koen Vanhoutte wordt gezegd dat hij te sterk symbool staat voor het oude regime in het bisdom.

Andere namen die al naar voren kwamen en alweer verdwenen waren die van Gaby Quicke, recent nog benoemd tot kapelaan van de paus in Rome, pater Hugo Verermen, ook in Rome aan de slag en Pierre Breyne, de nieuwe onderwijsvicaris van Brugge.

Kiezen voor Johan Bonny

Het lijkt bijzonder moeilijk maar… voor velen zou Johan Bonny de beste oplossing zijn voor het bisdom. De bisschop die Antwerpen ruilt voor Brugge, kan dat wel? Het gebeurt zeker in het buitenland, maar bij ons is het eerder uitzonderlijk. Maar – zo zeggen ingewijden – Johan Bonny kent het bisdom voldoende, maar is ook lang genoeg weg om niet door het verleden en door de oude structuren besmet te zijn geraakt. Hij heeft gezag, hij kan orde op zaken stellen én hij weet perfect hoe hij dat naar de publieke opinie moet vertalen.

Bij de pauselijke nuntius geven ze geen commentaar en al zeker geen antwoord op onze vragen over het verloop en de duur van de procedure voor de nieuwe bisschop. Of we tegen Pinksteren nieuws mogen verwachten… ook daarop geen antwoord.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier