Zoektocht naar 25 illegalen die uit vrachtwagen springen in Brugge

Maandagochtend sprongen 25 transmigranten uit een vrachtwagen in Brugge. © MM
Redactie KW

Langs de Blankenbergse Steenweg in Brugge werden 25 personen ontdekt in een trailer. De tussenkomst van de politie verliep niet zonder slag of stoot.

Het ging om transmigranten die verklaarden afkomstig te zijn uit Ethiopië en Eritrea. Twaalf personen kon worden gevat, de anderen namen de vlucht en konden ondanks de zoektocht door de lokale politie niet teruggevonden worden.

De transmigranten stapten vermoedelijk in de regio Antwerpen op de trailer. Die was geladen met 30 paletten slasaus van het merk Heinz. Sommige paletten werden geopend door de personen. Door hun aanwezigheid zal de integrale lading van 30 paletten worden vernietigd. Het voedselagentschap werd door de politiediensten op de hoogte gebracht.

De tussenkomst van de politie verliep niet zonder slag of stoot. Er werden naar aanleiding van de tussenkomst twee processen-verbaal opgesteld voor weerspannigheid en slagen en verwondingen. Eén van de personen was weerspannig en een vrouwelijke transmigrante krabde naar een politieagente toen ze werd geïnterpelleerd.

Het onderzoek wordt voortgezet naar de smokkelorganisatie die de personen in de trailer heeft ondergebracht met de bedoeling hen naar het Verenigd Koninkrijk over te brengen.

De bewuste vrachtwagen.
De bewuste vrachtwagen.© MM

“Dit incident onderlijnt eens te meer de grote economische impact van het fenomeen mensensmokkel. In de havens en op de snelwegparkings worden dagelijks dekzeilen kapotgesneden, sloten geforceerd en trailers opengebroken om toegang te krijgen tot de trailers. Niet zelden worden daarbij trailers betreden die gevuld zijn met voedingswaren of zuivelproducten en moeten ladingen deels of geheel worden vernietigd. Dat gebeurde ook al meermaals in het zuiden van onze provincie”, aldus het parket.

“Om negatieve publiciteit te vermijden en te verhinderen dat klanten hun contract zouden stopzetten, wordt vaak niet openlijk gecommuniceerd over dergelijke incidenten door de benadeelde bedrijven. De schade wordt dan gedragen door de bedrijven zelf of door hun verzekeringsmaatschappijen. Andere goederen die niet bestemd zijn voor consumptie worden vaak door de klant geweigerd omwille van beschadiging.”

(MM/MF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier