Zo’n 200 oorlogsvluchtelingen tijdelijk naar Bredene, 235 naar Diksmuide

Tom Vandenabeele

Fedasil heeft zijn oog laten vallen op locaties in Bredene en Diksmuide om oorlogsvluchtelingen tijdelijk op te vangen. Dat raakte vrijdagmiddag bekend.

Fedasil gaat vanaf donderdag 5 november 200 oorlogsvluchtelingen tijdelijk onderbrengen in het verblijfcentrum Horizon in Bredene. “Het gaat hier om een erg tijdelijke opvang”, aldus burgemeester Steve Vandenberghe (SP.A) van Bredene. “Van donderdag 5 november tot zaterdag 26 december en mogelijk ook nog van dinsdag 5 januari tot zondag 28 februari. Langere opvang in het centrum Horizon is absoluut onmogelijk, omdat het na 28 februari niet meer beschikbaar is. Vanaf dan vinden er weer zeeklassen plaats.”

Vanaf donderdag 5 november zou een eerste groep van 100 vluchtelingen naar Bredene komen. Een tweede groep van nog eens 100 mensen komt aan op 9 of 10 november.

“Pas laat ingelicht”

“De SP.A-, CD&V-, N-VA en Open VLD-fracties in de gemeenteraad menen dat het gemeentebestuur niet anders kan zijn verantwoordelijkheid op te nemen”, aldus Steve Vandenberghe. “Het gaat hier immers om mensen die het oorlogsgeweld in hun eigen land ontvluchten. Anderzijds betreur ik het dat wij pas woensdagavond 4 november op de hoogte werden gebracht van deze plannen.”

Zo'n 200 oorlogsvluchtelingen tijdelijk naar Bredene, 235 naar Diksmuide

Burgemeester Vandenberghe benadrukt ook dat het gaat om een contract tussen Fedasil en Horizon vzw dat de gebouwen ter beschikking stelt. “We hebben Horizon vzw altijd al ervaren als een professionele organisatie“, aldus Steve Vandenberghe. “We zijn ervan overtuigd dat dankzij een intense en correcte samenwerking en de inbreng van de politie en de diensten van de gemeente en het OCMW de tijdelijke opvang op een goede manier zal worden georganiseerd.”

Humanitaire noodopvang

In de gebouwen zal aan de vluchtelingen humanitaire noodopvang worden geboden. “De bewoners krijgen de meest elementaire zorgen: een dak boven hun hoofd, voedsel, de nodige veiligheid en een minimum aan comfort”, aldus Steve Vandenberghe. “Het tijdelijke noodopvangkamp van Bredene zal, net als alle centra van Fedasil, een open centrum zijn. Dat betekent dat de bewoners er, gecontroleerd, in en uit kunnen lopen tussen 6 en 24 uur. Van 24 uur tot 6 uur zal het centrum gesloten zijn. Voor de bewoners zullen activiteiten en vorming worden georganiseerd.”

Zo'n 200 oorlogsvluchtelingen tijdelijk naar Bredene, 235 naar Diksmuide

“Asielzoekers worden bij hun registratie in Brussel medisch gescreend”, zegt Steve Vandenberghe. “Alle maatregelen ter bescherming van de volksgezondheid worden strikt opgevolgd. De vluchtelingen in Bredene zullen een pasje hebben. Een badge zullen ze niet krijgen, dat vind ik stigmatiserend. Omdat het om een tijdelijke opvang gaat, worden de vluchtelingen niet ingeschreven in de gemeente. De kinderen zullen ook niet worden ingeschreven in de scholen. Horizon zal ook een beroep doen op de diensten van een bewakingsbedrijf.”

De gemeente Bredene richt een informatiepunt op dat te bereiken is via het centraal telefoonnummer 0490 64 93 81. “Mensen die met vragen zitten of informatie willen, spoor ik aan om naar dat nummer te bellen,” aldus Steve Vandenberghe, “en daarvoor niet de sociale media te gebruiken. Ook mensen die willen helpen kunnen op het centraal informatiepunt terecht.”

Ministerraad wijst 235 oorlogsvluchtelingen aan Diksmuide toe

Ook Diksmuide krijgt 235 oorlogsvluchtelingen toegewezen. Burgemeester Lies Laridon zal de opgelegde taak om de beslissing van de federale regering in goede banen te leiden coördineren. Het voormalige financiëngebouw in de Woumenweg 49 wordt ingericht als een open opvangcentrum. Fedasil zal instaan voor de uitbating. In de schoot van de stad wordt een werkgroep opgericht met stads-, OCMW- en politionele diensten.

Zo'n 200 oorlogsvluchtelingen tijdelijk naar Bredene, 235 naar Diksmuide

“We verwachten dat het opvangcentrum over een maand operationeel moet zijn”, zegt Nele Vanveuren van Stad Diksmuide. “Het is nog niet duidelijk wanneer de vluchtelingen in Diksmuide zullen aankomen en of dit voornamelijk om gezinnen of alleenstaanden gaat. Van zodra er meer praktische informatie is, volgt een infovergadering voor buurtbewoners, schoolbesturen en geïnteresseerde inwoners. De stad stelt alles in het werk om de opvang in een goede verstandhouding met de (buurt)bewoners te laten verlopen.”

(TVDA/FJA – Foto’s JC/Google Streetview – Video’s WTV/Focus)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier