Zilveren editie van Interieur met Texture als uitvalbasis in de stad

Burgemeester Vincent Van Quickenborne, architect David Van Severen, beeldend kunstenaar Richard Venlet, ceo Jo Libeer en grafisch ontwerper Joris Kritis. (Foto LOO)
Mieke Verhelle
Mieke Verhelle Chef Nieuws Online

Ceo Jo Libeer wil van de 25ste van de Biënnale Interieur geen historische terugblik maken. “Het wezen zelf van Interieur is om vooruit te kijken.”

“De wereld van vandaag is in volle mutatie”, weet Jo Libeer. “De veranderingen in de sector zetten de verdienmodellen onder druk. De Biënnale bevindt zich op het kruispunt waar ondernemers, wetenschappers en kunstenaars zoeken naar antwoorden voor de toekomst. Daarom zal de Biënnale helder en optimistisch zijn. De betrokkenheid zal groot zijn, zowel van exposanten, die we liever als onze partners zien, als van de bezoekers.”

Binnenstad

Net zoals bij de vorige editie speelt Interieur zich niet enkel op Kortrijk Xpo af, ook de binnenstad wordt bij de internationale beurs betrokken. “Het kloppend hart in de stad wordt Texture”, vertelt burgemeester Vincent Van Quickenborne. “Textielontwerpers Marie Mees en Cathérine Biasino zijn er de curatoren van ‘Flax in Motion’, een overzicht van veelbelovende jonge ontwerpers met vlas als draagvlak.” In die buurt pakt het creatief bureau DIFT uit met ‘Club Design’: overdag een designexpo en ‘s avonds en ‘s nachts een club.

Curatoren Kersten Geers en David Van Severen

In Kortrijk Xpo presenteren de curatoren van Office Kersten Geers David en Van Severen voor in samenwerking met Richard Venlet en Joris Kritis hun centrale thema ‘Silver lining – Interiors’. Office is het architectenbureau dat in 2009 de uitbreiding van Kortrijk Xpo onder handen nam en de gaanderijen creëerde. “We kennen het gebouw dus heel goed”, weet David Van Severen. “Kortrijk Xpo is een gebouw waarbij alle uitbreidingen een perfect raster van 5,7 meter volgen. Dat repetitieve willen wij doortrekken en we zorgen voor nieuwe assen door het hele complex, die als het ware Amerikaanse avenues vormen. Die assen worden gevormd door zilveren stof die boven de laan gedrapeerd wordt. Het is nu eenmaal de zilveren editie en dat zorgt voor een feestelijk gevoel.”

Zilveren stoffen zullen de weg door de hallen tonen.
Zilveren stoffen zullen de weg door de hallen tonen.

Interiors

Onder de noemer ‘Interiors’ nodigen de curatoren internationale gasten uit die een ruimte ter beschikking krijgen om na te denken over een totaalinterieur. “Design staat nooit op zich, maar altijd in dialoog met de ruimte waarin het zich bevindt”, legt David Van Severen uit. “We zien het breed, van hoogtechnologische leefruimtes tot kunstzinnige installaties. We focussen niet op objecten, maar streven naar een totale ruimtelijke beleving.”

Ook na de gebruikelijke sluitingsuren willen de curatoren Kortrijk Xpo laten bruisen. Zo wordt gedebatteerd over de toekomst van retail en zijn er diverse lezingen door trendwatchers in The Circus.

Biënnale Interieur 2016 vindt plaats van vrijdag 14 tot en met zondag 23 oktober.

(MVM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier