Ziekte van Newcastle: zones aangepast of opgeheven

© MVW
Redactie KW

Het Voedselagentschap heeft de voorbije dagen meerdere zones opgeheven die werden afgebakend rond besmettingen met de ziekte van Newcastle, een zeer besmettelijke ziekte bij vogels. Zo is de tienkilometerzone in Zulte opgeheven sinds woensdag. In Waregem nog niet, maar daar wordt de zone aangepast.

Het Voedselagentschap stelde sinds 26 april 2018 al twintig besmettingen met de ziekte van Newcastle of pseudovogelgriep vast: zeventien bij hobbyhouders en drie op commerciële pluimveehouderijen. In de afgelopen weken konden de maatregelen rond zeven besmettingen bij hobbyhouders volledig opgeheven worden en werden zones rond uitbraken op professionele bedrijven aangepast.

De zones rond Waregem werden ook aangepast: de driekilometerzone versmelt met de tienkilometerzone. Tegelijk worden de maatregelen voor hobbyhouders versoepeld: het verplaatsen van andere vogels dan pluimvee is niet langer aan beperkingen onderworpen en het verzamelen van andere vogels is opnieuw toegestaan. Hierdoor kunnen sportduiven in deze zone deelnemen aan wedstrijdvluchten en zijn tentoonstellingen, prijskampen en verkopen met andere vogels dan pluimvee mogelijk.

500 meter

In de 10 kilometerzone rond Waregem zijn dan nog enkel aanvullende, strengere maatregelen van kracht in de 500-meterzone die op 25 juni werd afgebakend rond een besmetting bij een hobbyhouder in Dentergem. De algemene maatregelen in België blijven ongewijzigd: een verbod op verzamelingen met pluimvee en op verhandelen van hobbyvogels door particulieren. Voor de mens zelf schuilt geen gevaar.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier