Ziekenzorg viert 50ste verjaardag in Beveren

Lieve Vancoillie, voorzitter van Ziekenzorg Beveren. © STEFAAN BEEL
Redactie KW

Tientallen vrijwilligers doen al een halve eeuw hun best om langdurig zieke dorpsgenoten uit Beveren een hart onder de riem te steken. De viering van dit gouden jubileum valt op zaterdag 8 oktober toevallig bijna samen met de naamswijziging van deze socio-culturele vereniging. De nieuwe naam wordt ‘Samana’.

In 1965 was wijlen Daniël Denys, toen loketbediende bij de Christelijke Mutualiteiten, een van de voortrekkers van ontspanningsnamiddagen voor zieke inwoners. Deze initiatieven werden enorm gesmaakt en hierdoor stond hij mede aan de wieg van Ziekenzorg Beveren.

“Bij die eerste namiddagen speelden we vaak toneel en werd er regelmatig gedanst en gezongen”, vertelt Lieve Vancoillie. “Het was eigenlijk een totaalspektakel maar voor zo’n optredens zijn repetities nodig en na een paar jaar hadden we de tijd hier niet meer voor. Nu richten we ons vooral op wat afleiding. Een muzikaal optreden, wat animatie of een goochelshow, maakt het hoofd vrij en natuurlijk mag het verkwikkende kopje koffie achteraf niet ontbreken. Mensen praten graag.”

Fout beeld

Op 24 september verandert de naam Ziekenzorg in Samana. “Onze naam kwam wat oubollig over en riep voor steeds meer mensen een fout beeld op. Omdat ook vrijwilligers soms wat drempelvrees hadden en we vooral jongeren wilden aanspreken, is er besloten om een nieuwe benaming te gebruiken. Samana komt van de woorden ‘samen’ en ‘mana’ wat kracht betekent. Met andere woorden de kracht van mensen samen! Ook voor mij zal het aanpassen worden”, geeft Lieve glimlachend toe.

Het jubileumfeest van CM Ziekenzorg vindt op zaterdag 8 oktober om 14 uur plaats in het Parochiaal Centrum van Beveren. Na de bezinning en de koffie is er een optreden voorzien. Om 17 uur volgt er een receptie met gelegenheidstoespraken door Patrick Van Colen, de nationale voorzitter van Samana en onze burgemeester. Daarna wordt afgesloten met belegde broodjes.

Inschrijven kan tot 30 september bij Monique Beheydt, 051 20 96 37.

(KK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier