Ziekenhuizen Roeselare en Tielt gaan intensief samenwerken

Maandagavond werd de groeperingsovereenkomst ondertekend. (Foto RDC)
Randy De Clercq

“We geven elkaar nu het jawoord, maar net zoals in een goed huwelijk behoudt elke partner zijn eigenheid. Dit is dus geen fusie”, onderstreepte medisch directeur Antonio Gazziano van het Sint-Andriesziekenhuis Tielt bij de ondertekening van de groeperingsovereenkomst met AZ Delta Roeselare-Menen.

Het ziekenhuislandschap ziet er binnenkort helemaal anders uit, afgelopen weekend onderstreepte minister van Gezondheid Maggie De Block (Open VLD) dit nog in tal van interviews. Zij wil gaan naar grotere netwerken van ziekenhuizen. “Wij zijn een voorbeeld avant-la-lettre”, klonk het maandagavond bij Herman Vanlerberghe, voorzitter van AZ Delta. Het Roeselaarse en Tieltse ziekenhuis werken al sinds 1999 aan een vorm van samenwerking. 17 jaar later mondt dit nu eindelijk uit in een groeperingsovereenkomst, die maandagavond werd ondertekend in het restaurant van het Sint-Andriesziekenhuis Tielt.

“Ons doel is om betere zorg aan te bieden in de brede regio door samenwerking”, aldus nog Vanlerberghe. “Dat we hierdoor een financieel graantje kunnen meepikken door achter de schermen wat meer de krachten te bundelen, dan is dat mooi meegenomen.”

Van onderuit

Hoe gaat het nu concreet in zijn werk? De ziekenhuisdirecties laten uitdrukkelijk weten dat er geen samenwerking van bovenaf zal worden opgelegd. “Ik zit al lang genoeg in het vak om te weten dat elk van onze 31 disciplines hun eigenheid hebben en een wereld op zich zijn”, aldus Piet Mortelé, voorzitter van de medische raad van AZ Delta. “Je kunt hen niet opleggen hoe ze moeten gaan samenwerken tussen de twee ziekenhuizen. Neen, ze moeten uit zichzelf een vorm van samenwerking vinden om op termijn in iedere discipline de beste regionale zorg uit te bouwen.” De samenwerking zorgt er ook voor dat Tielt – ook al is het een kleiner ziekenhuis – toch nog alle diensten en disciplines kan behouden. “En zelfs uitbreiden”, stipt Tielts directeur Peter Lauwyck aan.

Deze groeperingsovereenkomst creëert geen nieuwe juridische structuur, van een fusie is dus geen sprake. “Wel van een verregaande samenwerking die op de lange termijn wel moet groeien naar een eigen juridische structuur”, besluit het gezelschap. Er werd nog aan toegevoegd dat de groeperingsovereenkomst in de toekomst nog kan uitgebreid worden, zo wordt er gelonkt naar het ziekenhuis van Ieper en zelfs naar de psychiatrische kliniek van Pittem.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier