Ziekenhuizen Jan Yperman en AZ Delta gaan nog nauwer samenwerken

Redactie KW

Beide directies hebben daartoe dinsdag een charter voor een ziekenhuisoverschrijdend netwerk ondertekend.

De twee ziekenhuizen zijn op vandaag al de belangrijkste aanbieders van ziekenhuiszorg in hun regio. Het Jan Yperman Ziekenhuis telt 530 bedden en heeft patiënten uit een regio van zowat 150.000 inwoners. AZ Delta heeft 1.206 bedden en bedient 250.000 inwoners, samen goed dus voor het grootste deel van midden West-Vlaanderen. Voor een aantal domeinen in de geneeskunde werken beide ziekenhuizen al enige tijd goed samen. Zo gebeurt dat al bij hartziekten met het cathlab, bij hersenchirurgie en bij nierziekten met het CAD in Veurne.

Zowel de federale als de Vlaamse overheid stellen dat ziekenhuizen in eerste instantie regionaal zullen moeten samenwerken in goed aansluitende ziekenhuisnetwerken, inhoudelijk gekaderd in een regionaal zorgstrategisch plan. Het Jan Yperman Ziekenhuis en AZ Delta willen hierin een voortrekkersrol spelen. In de nog steviger aangehaalde samenwerking wordt gekozen voor de ‘bottom-up’ benadering: als de ontwikkelingen in diagnostiek en behandeling van ziektes dat vereisen, kunnen artsenteams uit beide ziekenhuizen besluiten om te gaan samenwerken, over de ziekenhuismuren heen. Binnen de verschillende samenwerkingsprojecten zal er een uitwisseling zijn van artsen en medewerkers, zodat diagnose en therapie in de twee ziekenhuizen mogelijk zijn en blijven.

Het charter vermeldt ook nog expliciet dat het AZ Groeninge uit Kortrijk mee aan de onderhandelingstafel welkom is over een eventuele toetreding tot het netwerk, als het de principes van de engagementsverklaring onderschrijft.

(FJA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier