Ziekenhuis AZ Zeno bereidt zich voor op ebola

Redactie KW

Het ziekenhuis hield als eerste West-Vlaamse ziekenhuis, een grote ebola-oefening om zich optimaal voor te bereiden op de behandeling van een eventuele besmette patiënt.


De oefening verliep in nauwe samenwerking met de brandweer, het tropisch instituut voor geneeskunde, de infectiearts van West-Vlaanderen en het UZA dat fungeert als tertiair ziekenhuis. Eind juli startten de interne voorbereidingen om alle medewerkers op te leiden.

Afgesloten ruimte van 6 kamers

In AZ Zeno werd daarnaast een ‘cohort eenheid’ opgericht. Dit is een afgesloten ruimte, volledig ter beschikking van een mogelijk besmet geval. De ruimte beschikt over 6 kamers waarvan één voor de patiënt, één aan- en uitkleedkamer, een bureau, een keuken en een rust- en slaapruimte. Deze ruimtes zijn noodzakelijk omdat zowel patiënt als betrokken verzorgend personeel max 48 uur ter plaatse moeten kunnen blijven.

“Kans blijft klein”

“De kans blijft klein dat zich een daadwerkelijk geval voordoet maar gezien onze ligging houden we ook rekening met een potentieel gevaar vanuit de haven van Zeebrugge. Door deze niet alledaagse procedures te oefenen, kunnen we de veiligheid van patiënten en personeel verhogen.” Aldus dokter Trouvé van AZ Zeno.

(DM)