Zeventien Oostendse organisaties houden eerste vredeswandeling

Op zondag 25 maart vindt in Oostende voor de eerste keer de Vredeswandeling plaats. © JG
Redactie KW

Op zondag 25 maart vindt in Oostende voor de eerste keer de Vredeswandeling plaats, een initiatief van de plaatselijke Ahadiyya moslimgemeenschap dat gecoördineerd wordt door VormingPlus Oostende-Westhoek.

Maar liefst zeventien Oostendse organisaties hebben zich aangesloten bij het initiatief. Daarbij vrijwel alle religieuze gemeenschappen in de stad, maar ook de holebigemeenschap, organisaties van mensen met een beperking en tal van andere maatschappelijk geëngageerde organisaties.

Het idee voor de Vredeswandeling ontstond bij de Ahmadiyya moslimgemeenschap Oostende, als herdenkingsactie voor de aanslagen in Brussel twee jaar geleden. Met de herdenking wil de moslimgemeenschap het statement maken dat ze staan voor een vredevolle Islam met respect voor alle mensen, ongeacht religie, overtuiging en ideeën. “Liefde voor iedereen, haat tegen niemand, dat is ons motto”, aldus missionaris en initiatiefnemer Chaudrey Muhammad Mazhar één van de bezielers van de Ahmadiyya-gemeenschap in Oostende.

Vrede is belangrijk voor iedereen

Op zoek naar een partner kwam Chaudry bij Vanessa De Leenheer terecht, projectverantwoordelijke van VormingPlus Oostende. Deze samenwerking maakte dat de actie snel verbreedde naar verschillende gemeenschappen in Oostende. Algauw sloten de katholieke, protestantse, joodse boeddhistische en vrijzinnige gemeenschappen aan. Vanuit de verschillende religies geniet het initiatief verder nog de steun van de Aishamoskee en de Bahai-gemeenschap. Tot de niet-religieuze organisaties die op de kar zijn gesprongen behoren Dyade, Jeugdhuis De Takel, Samen Divers, Lets Oostende, het CAW, Oostende Mondiaal, Rebus en de Beweging van Mensen met Laag Inkomen en Kinderen.

“Vrede is voor iedereen belangrijk. Daarom willen zoveel mensen en organisaties in Oostende tonen dat ze achter vrede staan”, verklaart Vanessa het prille succes van de Vredeswandeling.

De Vredeswandeling start zondag 25 maart om 14.30 uur op het Petrus- en Paulusplein en eindigt op het Wapenplein. Inschrijven is niet nodig.

(JG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier