Zeventien miniondernemingen draaien proef op Simon Stevinplein in Brugge

De jonge ondernemers brachten een brede waaier aan producten aan de man. © svv
Redactie KW

De jeugdige entrepreneurs probeerden een brede waaier aan producten aan een (inter)nationaal koperspubliek aan de man te brengen.

Zo kon je afgelopen weekend zowel handgemaakte sjaals vervaardigd met honderd procent wol aanschaffen en olielampen, maar ook bedrukte kinderfluovestjes en zelfs een gezelschapsspel, nestkastjes en verschillende soorten sokken. “Dankzij hun actieve participatie aan een dergelijk bedrijfje worden jongeren vaak gebeten door de ondernemersmicrobe”, zegt schepen van Lokale Economie Hilde Decleer (CD&V). “Op die manier ontdekken ze hun eigen potentieel dat ze meenemen naar hun toekomstig professioneel leven. Ze leren hier bovendien andere jongeren kennen met eenzelfde of vergelijkbaar project en steken kneepjes en trucjes van elkaar op.”

Andere facetten van hun persoonlijkheid

Naast ondernemerszin ontwikkelen deze jonge ondernemers ook andere facetten van hun persoonlijkheid door te functioneren binnen de organisatie van een minionderneming, onderlijnt Decleer. “Ik denk hierbij aan zaken zoals assertiviteit, teamspirit, besluitvaardigheid, leiderschap, doorzettingsvermogen, engagement, kritisch denkvermogen, initiatief, communicatievaardigheden en resultaatgerichtheid. Zo vertelde een vader mij dat hij zijn zoon helemaal heeft zien openbloeien, omdat dit het enige praktische vak is tijdens zijn opleiding in de Frères. Een Vlajo (Vlaamse Jonge Ondernemingen)-bedrijfje opstarten, is in die school een keuzevak. Aanvankelijk vond die vader dat zijn zoon beter Spaans had gevolgd, maar als hij hem nu bezig ziet als CEO van een minionderneming, was hij bijzonder tevreden. Hij zag zijn zoon openbloeien, samen met zijn partners binnen deze minionderneming.”

(svv)

Cheques ter waarde van 100 euro

Samen met Mieke Kennis van Vlajo deelde Decleer aan het eind van de middag vijf cheques ter waarde van honderd euro uit en wel aan:

1. Dikke Pluim uit de Frères in Brugge: Beste verkoopteam

2. Wok this way uit Ter Groene Poorte in Brugge: Mooiste stand

3. Playbox uit het St-Jozefsinstituut ASO in Brugge: Innovatief product

4. Fluelo uit St.-Amandsberg in Gent: Meest professionele uitstraling

5. Ro Nature uit St-Leo-Hemelsadaele in Brugge: Beste ambachtelijke product

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier