Zeven weken te vroeg geboren… op reis in Frankrijk

© Johan Sabbe
Redactie KW

Wat een onbezorgde vakantie in de Dordogne had moeten worden, is voor Jeroen Lingier en zijn zeven maanden zwangere vrouw Tine Denolf uit Torhout weliswaar niet op een nachtmerrie uitgedraaid, maar evenmin een plezierreisje geweest.

In Frankrijk kreeg Tine last van maagklachten, pijn tussen de schouderbladen en hoge bloeddruk, wat op het HELLP-syndroom wees, een zwangerschapsaandoening die zowel voor de moeder als het kind levensbedreigend kan zijn. Gevolg: na een spoedkeizersnede werd de kleine Laura zeven weken te vroeg in het ziekenhuis van Brive-la-Gaillarde geboren. Zonder verwikkelingen: eind goed, al goed.

Gevaarlijk HELLP-syndroom

“Dat HELLP-syndroom is niet zomaar een aandoening”, vertelt Jeroen. “Het is een levensbedreigende kwaal, zowel voor de moeder als voor de ongeboren baby. Dus namen de artsen geen enkel risico en beslisten om met een spoedkeizersnede de kleine Laura vroegtijdig geboren te laten worden: zeven weken te vroeg. Het kindje woog bij de geboorte amper 1,970 kg en was maar 43 cm groot. Bovendien waren de longen nog onvoldoende ontwikkeld en dus werd ons kindje met de helikopter voor verdere behandeling overgebracht naar het universitair ziekenhuis van Limoges. Tine in een ambulance en ik in onze auto reden eveneens naar die grote stad.”

Voor eeuwig gelinkt aan Johnny Hallyday…

Na verloop van tijd kon Laura naar het AZ Sint-Jan worden overgebracht. Pas op 26 juli mocht ze mee naar huis. “Een ontroerend en onvergetelijk moment deed zich net na de geboorte voor”, lacht Jeroen. “Toen de medische staf in het Franse ziekenhuis te horen kreeg dat we onze dochter Laura zouden noemen, begonnen ze spontaan een liedje van Johnny Hallyday te zingen dat ‘Laura’ heet. Dat zijn van die momenten die in je geest gegrift blijven.”

(JS)

Lees hierover ook in Krant van West-Vlaanderen, editie De Weekbode Torhout