Zetel voor Brugse bisschop vanaf 12 december vacant

Wie wordt de opvolger van Jozef De Kesel? © Benny Proot
Redactie KW

Tot Jozef De Kesel op 12 december wordt aangesteld tot de nieuwe aartsbisschop van Mechelen-Brussel blijft hij administrator van het bisdom Brugge.

Vanaf 12 december is de Brugse bisschopszetel dan officieel vacant. Dan kiezen de leden van het consultorencollege van het bisdom een nieuwe administrator. Toen Roger Vangheluwe moest vertrekken werd vicaris-generaal Koen Vanhoutte aangesteld als administrator. De kans dat dit opnieuw gebeurt, is vrij groot. Intussen wordt gewerkt aan de zogenoemde ‘terna’, dat is een geheime ‘shortlist’ van drie kandidaten die het kathedraal kapittel naar voren schuift.

Die lijst gaat naar de bisschoppenconferentie die daarover een standpunt inneemt. De terna en de conclusies van de bisschoppenconferentie worden vervolgens aan de pauselijke nuntius bezorgd. Hij onderzoekt de kandidatenlijst en bezorgt de lijst met zjin conclusies aan de congregatie van de bisschoppen die uit de lijst één naam voorstelt aan de paus. De paus neemt de uiteindelijke beslissing. Hij kan nog altijd een andere kandidaat kiezen dan de hem voorgestelde lijst.

(JG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier