Zestiger uit Jabbeke krijgt geen straf voor het drinken van hallucinogene thee

Redactie KW

De Brugse strafrechter heeft een man van 60 opschorting van straf gegeven voor het gebruik van ayahuascathee.

De man uit Jabbeke gebruikte de drank tijdens religieuze sessies van een Braziliaanse godsdienst. Zijn vzw kreeg een voorwaardelijke geldboete van 18.000 euro.

Tussen 2003 en 2012 voerde de vzw Antropologie Studycenter of Amazon Forest 50 kilogram ayahuasca in. Die thee werd dan gedronken tijdens bijeenkomsten van de Belgische tak van de Santo Daimekerk. Volgens het openbaar ministerie zit in het spul de psychotrope stof DMT. Die stof is ook een bestanddeel van andere voedingsmiddelen, maar is in synthetische vorm verboden.

Walter Van Steenbrugge, advocaat van de beklaagde, merkte op dat de theedrinkers enkel bezig waren met het uitvoeren van hun religie. Het is niet hun bedoeling om gratuit high te worden. De verdediging vroeg dan ook de vrijspraak.

De rechter is echter van oordeel dat ayahuascathee wel degelijk risico’s inhoudt voor de gezondheid. Bij die religieuze sessies is altijd een dokter aanwezig. Volgens de rechter betekent dat dat de gebruikers zelf ook beseffen dat de stof mogelijk gevaarlijk kan zijn.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier