Zestig sensoren leren Knokke-Heist slimmer omgaan met energie en mobiliteit

Leopold Lippens: "Met deze toepassing van het Internet of Things zetten we een reuzenstap." © Belga
Redactie KW

Een zestigtal sensoren moet Knokke-Heist slimmer leren omgaan met energie, mobiliteit en veiligheid. Voor dat pilootproject gaat de stad in zee met Engie M2M, Internet of Thingsoperator (IoT) van het Sigfoxnetwerk en IoT-integrator Aptus.

Knokke-Heist heeft de ambitie een “slimme gemeente” te worden en zit al van bij het begin op de IoT-trein. Zo liet de gemeente al in 2016 door Aptus enkele sensoren plaatsen die het geluid en de luchtkwaliteit in haar gemeente monitoren. Ze is ook één van de eerste gemeenten die enkele digitale watermeters plaatste.

Met de installatie van een zestigtal sensoren verspreid over de gemeente, gaat Knokke-Heist nu een stap verder om slimmer om te gaan met energie, mobiliteit en veiligheid. Op het ‘City dashboard’ krijgt de gemeente in één oogopslag een overzicht van de actuele situatie inzake verkeer, geluids- en luchtkwaliteit. Verder worden ook waterwegen, riolering en technische installaties gemonitord. Hierdoor kan ze voortaan sneller ingrijpen bij problemen en efficiënter omspringen met de verschillende diensten.

Krachtige data

Een adequate digitaliseringsstrategie beroept zich op real-time data. Het unieke karakter van het Smart Cityplatform, Citysense van Aptus, zorgt ervoor dat verschillende databronnen niet enkel gecapteerd, maar ook gecombineerd worden. Deze gecombineerde data zijn heel krachtig.

Een van de courante voorbeelden is de vuilgraad van vuilnisbakken. Zo wordt niet enkel voorspeld wanneer de vuilnisbak vol is, maar is er ook de mogelijkheid om de ophaalroutes te optimaliseren. Dat is maar één van de voorbeelden waarom de sensoren een handig middel zijn. “We waren al slim in Knokke-Heist, maar met deze toepassing van het Internet of Things zetten we een reuzenstap in onze ambitie om onze gemeente volledig futureproof te maken”, aldus burgemeester Leopold Lippens.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier