Zestig kabouters verrassen jarige Marc Vandenbussche

Marc Vandenbussche heeft het niet begrepen op tuinkabouters.
Redactie KW

Marc Vandenbussche heeft het niet begrepen op tuinkabouters. Voor- en achtertuinen die door het werklustige volkje en hun keramieken consorten bevolkt worden, mijdt de Bevernaar steevast. En dat zal hij geweten hebben ! Op zijn 60ste verjaardag daagden evenveel exemplaren op in de tuin om die dag te vieren.

De familie Vandenbussche beschouwt verjaardagen met een nieuwe voordeur als een speciale aangelegenheid. Daar mag al eens een verrassing bij komen kijken. Daarom maken ze er een sport van om elkaar een memorabele verjaardag te bezorgen in de vorm van een of ander grapje.

Toen de zestigste verjaardag van vader Marc in het vizier kwam, sloegen de overige gezinsleden aan het brainstormen. “Toen papa vijftig werd, hingen we vijftig ballonnen aan zijn auto. Daar stond hij enorm van te kijken. We besloten om opnieuw met een verrassing op de proppen te komen”, legt zoon Simen met twinkelende ogen uit.

Kapotte kabouter

Uiteindelijk was het mama Nadine die met het kabouterplan kwam aandraven : “Vroeger was het nogal de mode om een postuurke in de tuin te zetten. Mijn man ziet dat niet graag. Ik mag zelfs geen sierfruit of pompoen aan de deur leggen in de herfst.”

Toen er op een dag toch een verloren gelopen exemplaar op de dorpel bleef plakken, moest Marc dat enige tijd lijdzaam ondergaan. Simen : “Papa ergerde zich verschrikkelijk aan die kabouter. Tot een vriend van mij langskwam en de kabouter aan de voordeur per ongeluk omver liep. Hij durfde amper aanbellen uit schrik voor onze ontgoocheling.”

Marc sloeg het beeld van de kabouterscherven echter glimlachend gade. “Wat was ik blij dat die kabouter kapot was. Ik heb die jongen bedankt om hem te breken. Nooit zag ik hem zo graag komen als toen”, beaamt Marc.

Ultieme verrassing

Een tuin vol kabouters leek dan ook de ultieme verrassing voor echtgenote Nadine (58), zoon Simen (24) en dochter Ineke (32). Het was vooral die laatste die het voortouw nam in de zoektocht. Ineke : “De moeilijkste opdracht was om de kabouters te verbergen. We stockeerden er bij collega’s, in de garage en in mijn slaapkamer. Daar gaat papa toch nooit binnen.”

Praktisch iedereen was op de hoogte, behalve Marc zelf. “Via Facebook verspreidden we onze oproep. Papa zit niet op sociale media, dus hij wist van niets. Ook bij de oma’s werden kabouters ondergebracht. Zij leefden enorm mee met de zoektocht.”

Uiteindelijk landden de bebaarde mannetjes van heinde en verre. Simen : “We haalden kabouters van over heel West-Vlaanderen. Er zijn er van Roeselare, Tielt en zelfs de kust.”

60 spinnen ?

Afgelopen zondagochtend was het moment waarop de kabouters tevoorschijn mochten komen. Terwijl Marc naar de winkel ging om een paar boodschappen, stelden de overige familieleden het kaboutervolkje op in de achtertuin. Toen Marc het schuifraam naderde, was hij met verstomming geslagen.

Marc : “Ze hadden mij gevraagd om een sms te sturen wanneer ik ons huis naderde. Ik voelde de bui dus al hangen. Ik was al blij dat ik ‘s morgens geen ballonnen had aantroffen. Dat ze zoiets zouden doen, had ik echter niet verwacht. Ondanks de kabouters was ik enorm ontroerd om te horen hoeveel werk ze erin staken. Het is leuk om te zien dat zoveel mensen aan mijn verjaardag gedacht hebben.”

Al kan Marc niet ontkennen dat hij blij is dat de kabouters terug kunnen naar hun eigenaars. Maar is dat wel helemaal zeker ? “Sommigen denken nu dat papa dat juist heel graag ziet en lieten al weten dat ze er eentje zullen kopen. We verwachten dus nog wel een paar cadeautjes”, lacht het drietal.

Marc broedt op zijn beurt al op een wraakactie : “Mijn vrouw is de volgende keer aan de beurt. Misschien kunnen zestig spinnen haar wel bekoren ?”, knipoogt hij.

(MC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier