Zesde herdenkingstornooi vader en zoon Bakelant

We zien v.l.n.r. Frank Decaluwé, Lut Vanhecke, Chris Grymonprez, Tine Vermandere, Stijn Vandebulcke en Nel, Lieze Bakelant, Kim Vanhoutte, Lieven Schotte, Jean-Luc Vanden Broucke.
Redactie KW

Op vrijdag 12 mei vindt op het terrein van SV Kortrijk de zesde editie plaats van de Copa Bakelando. Met dit herdenkingstornooi eren vrienden en familie voetballers Wim en Philippe Bakelant, die respectievelijk in 2011 en 2012 overleden zijn.

Wim en zijn vader Philippe Bakelant waren beiden goed vertrouwd met SV Kortrijk, dat in de regionale afdeling speelt. “Wim was een begenadigd voetballer en speelde hier al sinds zijn zevende. Philippe was speler, ondervoorzitter, regelde transfers en was jeugdtrainer. Zij waren beiden erg graag gezien en populair”, vertelt goede vriend Frank Decaluwé.

In 2011 sloeg echter het noodlot toe. Op 26 november 2011 raakte Wim betrokken in een zwaar verkeersongeval waarbij hij om het leven kwam. Op dat moment was zijn vader Philippe al erg ziek. Hij overleed enkele maanden later op 21 april 2012. De dood van vader en zoon greep de vrienden van SV Kortrijk zo aan dat ze in mei 2012 met medewerking van de familie en voetbalclub SV Kortrijk een herdenking organiseerden op het terrein van SV Kortrijk.

Herinneringen ophalen

Op 12 mei is deze herdenking, de ‘Copa Bakelando’, aan de zesde editie toe. “We spelen een partijtje voetbal, maar het wordt vooral een hele avond gezellig samenzijn ter ere van Wim en Philippe”, zegt Lieze Bakelant, de zus van Wim en dochter van Philippe. “Herinneringen ophalen, een geniale beweging van een van beide proberen na te bootsen, een hapje eten of gewoon ‘der ne goeien op drinken’, het kan die avond allemaal.”

Het concept voor deze editie is hetzelfde als vorig jaar: een wedstrijd van 90 minuten op een groot veld. “Wim en Philippe zijn uiteraard de twee kapiteins: zij zullen beslissen hoe we de ploegen ter plaatse zullen verdelen.”

Dat is vooral figuurlijk bedoeld: oorspronkelijk was de opdeling van de ploegen zo dat één team uit ex-spelers van SV Kortrijk bestond, met daarbij de logische link naar Philippe. De andere ploeg was dan weer samengesteld door (voetbal)vrienden van Wim.

De zesde ‘Copa Bakelando’ start om 18 uur met een ontmoeting met de familie en vrienden. Om 19 uur volgt de wedstrijd. De aftrap wordt gegeven door de Tuur Claerhout, het petekind van Wim. “Tuur is nog altijd gek op voetbal. Hij zal dat met de nodige flair doen”, lacht Lieze.

“Na de wedstrijd volgt traditioneel een gezellig samenzijn. Natjes zullen klaar staan in de kantine en droogjes zijn af te halen aan het frietkraam.”

De wedstrijd vindt plaats op het terrein van SV Kortrijk aan de Minister A. De Taeyelaan 12 in Kortrijk. De toegang is gratis.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier