Zes schildervrienden huren atelier Rasapart in Ieper

Op de foto: Eva Denys, Julie Lesschaeve, Tine Gruson, Joke Cardinael, Joke Depouvre en Luc Vanoverberghe in hun atelier. (foto dcz)
Redactie KW

Na hun opleiding schilderkunst in dé Academie besloten zes vrienden om een atelier te huren. Ze doopten hun groepje om tot de naam ‘Rasapart’.

Eva Denys (31) uit Zillebeke werkt als leerkracht Nederlands voor anderstaligen in CVO Oostende. Ze kreeg haar oog voor kunst met de paplepel mee. “Mijn oma toonde me vaak kunstwerken”, vertelt Eva. “Ik studeerde Kunstgeschiedenis en heb altijd de kriebels gehad om zelf te creëren. Ik volgde twaalf jaar tekenschool en later nog vijf jaar schilderkunst in Dé Academie. Ik schilder vanuit mijn buikgevoel: spontaan, onafgewerkt met zelfs een ruw kantje. Meestal schilder ik zaken uit de natuur zoals bossen, planten en onkruid.” Julie Lesschaeve (26) uit Oostvleteren werkt als verkoopster in AVEVE in Veurne. “Sinds het lager ging ik naar de tekenschool”, vertelt Julie. “Ik ben altijd al zeer creatief geweest. In het middelbaar volgde ik mode en creatie. Ik volgde drie jaar schilderkunst. Naast het schilderen, teken ik graag. De laatste tijd werk ik graag rond interieur en gebouwen. Ik ben momenteel zelf aan het verbouwen. In de plaats van een foto te nemen van de kamers voor de verbouwingen, vereeuwig ik deze liever op doek. Daar breng ik dan zelf de juiste sfeer in. Mijn werken zijn altijd klein, gevoelig en beredeneerd.”

Geen televisie

Tine Gruson (36) uit Ieper is leerkracht PO in het Annuntiata-instituut in Veurne. Tijdens haar humaniora volgde ze beeldende kunsten. “Tijdens mijn lessen geef ik creatieve opdrachten aan mijn leerlingen, maar zelf werd ik nooit meer uitgedaagd door opdrachten”, zegt Tine. Daarom volgde ik 6 jaar schilderkunst. Ik schilder voornamelijk interieurs. Toch probeer ik nog andere technieken toe te passen. Zo teken ik vaak in mijn werken of gebruik ik plakband of stempels. Mijn werken zijn illustratief, fijn en gevoelig.” Joke Cardinael (36) uit Ieper werkt als grafisch vormgeefster bij Roularta Media Group in Roeselare. Ook zij volgde twaalf jaar tekenschool en vijf jaar schilderkunst. “Mijn werken zijn vooral gebaseerd op muziek of oude zwart-wit films”, vertelt Joke. “Bij mij typeert vooral het abstracte mijn werken. Ik gebruik veel verf, grote borstels en werk heel vaak in lagen. Mijn werken hebben wel vaak een duister kantje.”

“In een ontspannen sfeer komen de beste ideeën naar boven”

Joke Depouvre (35) uit Passendale en Luc Vanoverberghe (53) uit Boezinge zijn de enige in de groep die geen kunstvorming hebben gehad. “Wij hadden vroeger geen televisie, dus tekende ik veel”, vertelt Joke. “In het hoger onderwijs volgde ik industriële wetenschappen. Nu werk ik als technisch tekenaar bij Beeuwsaert Construct in Ledegem. Op kot schilderde ik vaak, zo besloot ik om de cursus schilderkunst te volgen om de technieken beter onder de knie te krijgen. Mijn werken zijn mysterieus en impressionistisch.” Luc werkt als verzekeringsmakelaar bij Soenen Verzekeringen. “Mijn dochter gaat naar de tekenschool”, vertelt Luc. “Tijdens de eindejaarstentoonstelling van Dé Academie sprak ik met enkele leerkrachten. Zo werd ik geprikkeld om de cursus schilderkunst te volgen. Mijn werken zijn zeer realistisch en ik heb oog voor detail. Bij mij primeert de techniek van het schilderen boven het uiteindelijke resultaat.”

karakter

De zes vrienden leerden mekaar kennen tijdens de cursus schilderkunst. “Er was een komen en gaan van cursisten”, vertelt Joke Depouvre. “Ons groepje bleef altijd over. Na de les gingen we vaak samen iets drinken. In een ontspannen sfeer komen de beste ideeën naar boven”, lacht Joke. “Zo kwamen we op het idee om een atelier te huren in de Boomgaardstraat”, vertelt Tine. “We komen wekelijks op donderdagavond samen. Daarnaast komen we ook wel eens op andere momenten afzonderlijk enkele uurtjes schilderen, dan zijn we allicht iets productiever.” (lacht,red.) Luc pikt in: “We motiveren mekaar en geven elkaar opbouwende kritiek. Wat opvalt als je met een groepje samenwerkt, is dat ieders karakter zich weerspiegelt in de schilderstijl. Dat maakt elk werk ook zo uniek.” De groep hoopt ooit met hun werken naar buiten te komen. “Daarvoor hebben we nog een weg af te leggen”, vertelt Joke Cardinael. “We willen graag meewerken aan creatieve projecten en ons in de toekomst als groep profileren.” (dcz)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier