Zes gemeenten bouwen eigen zwembadnetwerk uit

Schepenen Nathalie Muylle en José Debels in het in aanbouw zijnde nieuwe zwembad Sportoase Schiervelde. © Stefaan Beel
Philippe Verhaest

Roeselare, Hooglede, Izegem, Ledegem, Meulebeke en Staden hebben een samenwerkingsovereenkomst gesloten waardoor alle inwoners aan een voordelig inwonerstarief kunnen zwemmen. Ze kunnen terecht in de zwembaden van Izegem, Roeselare, Hooglede en Meulebeke.

Zo ziet een heus zwembadnetwerk het levenslicht in Midden-West-Vlaanderen. Met dank aan initiatiefnemer Roeselare, dat momenteel op de site Schiervelde een nagelnieuw zwembadcomplex aan het bouwen is.

“In december 2016 dienden we samen met de vijf andere betrokken gemeenten een subsidieaanvraag in bij Sport Vlaanderen”, stelt bevoegde schepen Nathalie Muylle (CD&V). “In april vorig jaar werden we beloond met een subsidie van 880.000 euro voor ons nieuwe zwembad, dat er in samenwerking met Sportoase komt.”

Vier zwembaden

De helft van die subsidie gaat naar de nieuwe intergemeentelijke samenwerking. “We willen elkaar niet beconcurreren, maar net samen voor een complementair aanbod van zwem- en waterrecreatie in de regio zorgen. Dankzij dit project is betaalbaar zwemmen in de regio rond Roeselare een feit. Wanneer ons nieuwe zwembad deze zomer opent, gaat deze formule van kracht. Vanaf dan kunnen inwoners uit Roeselare, Hooglede, Izegem, Ledegem, Meulebeke en Staden tegen het inwonerstarief zwemmen in Izegem, Roeselare, Dominiek Savio in Hooglede (dat zich voornamelijk op doelgroepzwemmen focust, red.) en Meulebeke.”

Bert Maertens: “Dit is perfect geregeld. Het is niet langer van deze tijd dat elke gemeente een eigen zwembad heeft”

Op jaarbasis zou dit een geraamde tussenkomst van ongeveer 55.000 euro over alle gemeenten heen met zich meebrengen. “Die wordt gecompenseerd met de 440.000 euro die we uit de subsidie halen. De andere helft van het bedrag investeren we in ons nieuwe zwembad.”

Izegems burgemeester Bert Maertens (N-VA) juicht de samenwerking toe. “Dit is een perfect voorbeeld van een zaak die bovenlokaal móet geregeld worden. Het is niet langer van deze tijd dat elke gemeente een eigen zwembad heeft en onderhoudt. Ons buitenbad – dat op 15 mei weer de deuren opent – vult het aanbod in Meulebeke en straks in Roeselare perfect aan. Hier wordt iedereen beter van.”

Op jaarbasis zorgen de drie betrokken zwembaden voor zo’n 500.000 zwembeurten per jaar. Een getal dat dankzij de samenwerking straks verder de hoogte in moet.

Sportoase Schiervelde

Het gloednieuwe zwembad – dat Sportoase Schiervelde zal heten – opent in de loop van deze zomer de deuren. “We plannen een overgangsperiode om de activiteiten van het Spillebad naar de nieuwe stek te verhuizen. Dan zullen we bussen inleggen om Roeselaarse zwemmers naar Izegem en eventueel Meulebeke te brengen.”

Het nieuwe zwembad zal in totaal 22 fulltime-equivalenten tewerkstellen. Momenteel wordt er onder andere nog een uitbater voor het horecagedeelte gezocht. Het ‘oude’ Spillebad moet op termijn plaats ruimen voor een nieuwe zone die de lokale mobiliteit ten goede zal komen, maar ook oog heeft voor wonen en gemeenschapsvoorzieningen. “In afwachting zal de cafetaria van het Spillebad door verenigingen en andere instanties gebruikt kunnen worden”, aldus nog Nathalie Muylle.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier