“Zelfs de Brugse bisschop kwam hier al eens langs”

Redactie KW

Het was voor de Meulebekenaren even schrikken toen men hoorde dat café ‘t Kelderke in de Kasteelstraat de deuren ging sluiten. De schrik sloeg zelf om tot verstomming toen het gerucht de ronde deed dat daar wel eens een moskee zou komen. Nu, ruim anderhalf decennium later, is iedere Meulebekenaar vertrouwd met de Ayasofia moskee. De angst voor het onbekende heeft plaats gemaakt voor tolerantie.

Deze reportage maakt deel uit van ons dossier ‘Islam in West-Vlaanderen’.

Toen in 2001 het pand definitief in handen kwam van de Turkse gemeenschap in Meulebeke waren de plannen ook al meteen duidelijk. Er zou een gebeds- en ontmoetingsruimte in ondergebracht worden voor alle Turken, zowel uit de buurt als uit de ons omringende gemeenten. Wel wisten de nieuwe eigenaars niet in welk historisch pand ze terecht gekomen waren.

In 1901 was het pand al bewoond door ene Lucas Germonprez, die er toen café In Moorsele uitbaatte. In 1936 was het Meulebekenaar Cyriel Kerckhove die de naam veranderde in ‘t Kelderke. Iedereen herinnert zich nog het koppel Albert Desmet en Marie-Antoinette Defoor, die dan het café verder hebben gerund tot bij de stopzetting ervan in 1987.

In 2002 veranderde de naam van het pand nogmaals, nu in moskee Ayasofia. Aan de basis van de aankoop lag Musafer Aygun, de stamvader van de Meulebeekse Turkse gemeenschap. Hij kwam begin de jaren zeventig naar Meulebeke, vond werk in ‘het vellenkot’ bij Dubaere, leerde vlug het Meulebeeks dialect en integreerde heel snel. Hij werd door zijn buren en de collega’s op het werk goed aanvaard. Ondertussen leeft de Turkse gemeenschap, twee generaties later, in harmonie met de Meulebeekse bevolking.

Belang van de moskee

“Bij de integratie van onze gemeenschap in de gemeente speelt de moskee, die ook een ontmoetingsplaats is voor alle Meulebenaren, nog altijd een belangrijke rol.” Aan het woord is Murat Erdogan (geen familie van… red.), die momenteel imam ad interim is, aangezien de huidige imam Selman Poyrazoglu met vakantie is in Turkije. Murat is eveneens voorzitter van de vriendenkring Ayasofia. Samen met Murat zitten ook Kasim Cetin, Halil Poyraz, Tahir Poyraz en Celal Aygun bij mij aan de gesprekstafel in de ontmoetingsruimte van de Ayasofia. Alcoholische dranken worden er niet geschonken, wel lekkere koffie of thee.

Murat : “Het was op vraag van de Turkse ambassade dat wij de moskee hebben opgericht. Alle Turken uit de streek werden gevraagd om aan dit project gestalte te geven. De enen deden dit met een financiële bijdrage, de anderen leverden materialen en nog anderen kwamen daadwerkelijk de handen uit de mouwen steken om van dit pand de ideale ontmoetings- en gebedsruimte te maken.”

“Hier in Meulebeke waren wij zowat de eersten die met een gebedshuis van start gingen. Om de vijf jaar wordt er een nieuwe imam aangesteld. Hij gaat vooraf in het gebed en geeft ook onderricht. Nu zijn we aan onze vierde imam toe. Het is goed dat erkende moskeeën ook een erkende imam hebben. Transparantie op alle vlakken dus. Onze moskee is vooral een ontmoetingsplaats waar we heel graag ook andere Islamieten ontvangen. Zo komen er hier op vrijdag altijd mensen uit Syrië, Afghanistan, Marokko, Bulgarije… om gebedsdiensten bij te wonen.”

“We streven met iedereen een optimale samenwerking na en onderhouden een goede relatie met het Meulebeeks gemeentebestuur. In 2008 ontvingen we hier de bisschop van Brugge, nu komen er veel scholen op bezoek om de werking van deze plaats van nabij gade te slaan. Deze openheid willen we graag verder zetten.”