Zeilschip Mercator wordt eigendom stad Oostende

De Mercator verliet zijn vaste ligplaats in september 2015 voor een grondige restauratie. © HH
Redactie KW

Het zeilschip Mercator wordt eigendom van de stad Oostende. Daar bestaat een principieel akkoord over met het Vlaams Gewest, maar nu moet de beslissing nog officieel worden goedgekeurd.

Het stadsbestuur van Oostende is al enige tijd vragende partij om eigenaar te worden van het zeilschip Mercator, dat nu nog eigendom is van de Vlaamse overheidsrederij VLOOT. De Mercator is in oorsprong Antwerps en af en toe werd het idee geopperd om het schip in Antwerpen aan te meren. Maar de driemaster, sinds 1996 beschermd als monument, ligt al sinds 1965 in Oostende en is een icoon geworden van de Stad aan Zee, dat jaarlijks vele duizenden bezoekers trekt. In 2015 werden liefst 63.000 bezoekers genoteerd. Daarom wil het stadsbestuur zekerheid hebben dat de Mercator in Oostende blijft.

“Het schip wordt momenteel gerestaureerd, maar kan ook na de restauratie niet meer worden ingezet voor de uitoefening van overheidstaken van het Vlaams Gewest”, zegt burgemeester Johan Vande Lanotte. “Daarom wordt het aan de bevoegdheden van VLOOT onttrokken. Een eigendomsoverdracht tussen het Vlaams Gewest en de stad Oostende werd principieel goedgekeurd door het college van burgemeester en schepenen. Het Vlaams Parlement moet de overdracht nu nog goedkeuren via een decreet. Dat zal vermoedelijk voor maart-april zijn. Daarna kan de gemeenteraad van Oostende de overdracht goedkeuren.”

Restauratie

Het Vlaams Gewest schenkt de Mercator aan Oostende om het zeilschip te laten beheren als toeristische attractie met een rijk maritiem verleden. De stad zal instaan voor de bewaring van de driemaster en een beheersplan opstellen. Het feitelijk beheer blijft in handen van de vzw Zeilschip Mercator. Momenteel wordt het schip nog grondig gerestaureerd in opdracht en voor rekening van het Vlaams Gewest. De vzw draagt wel de kost voor de eindafwerking van de restauratie, die uitgevoerd wordt door de Oostendse scheepswerf IdP, een decoratiebedrijf en een ploeg vrijwilligers, die maandag van start ging. Tegen de paasvakantie moet de Mercator terug naar zijn vaste ligplaats kunnen.

“De vzw, die ook de IJslandvaarder Amandine beheert, moet de kosten voor het onderhoud in de toekomst kunnen dragen”, verwacht burgemeester Vande Lanotte. “Jaarlijks voorziet de stad een subsidie van 50.000 euro voor het beheer van beide schepen. Daarnaast zijn er inkomsten uit toegangsgelden, verhuring voor feesten en sponsoring. De bedoeling is op de kaai een nieuw, uitgebreider onthaal te bouwen voor de Mercator. De vzw zal daarvoor lenen en de stad zal een waarborg voorzien.”

(HH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier