Zedelgem: “Vriend en gast zijn nooit tot last”

Rose-Anne Deschaght met haar man Roger Clybouw. (Foto EDW)
Redactie KW

Rose-Anne Deschaght keek verrast op toen ze vorige week een brief ontving met de uitnodiging om samen met alle Kraks van West-Vlaanderen eind januari bij de gouverneur te gast te zijn. “Dat had ik nu niet verwacht. Ik ben oprecht dankbaar.”

“Ik sta elke dag op met de spreuk van mijn beste vriend, wijlen mijn vader René: ‘Vriend en gast, zijn nooit tot last!’ In de voetsporen van hem vind ik mijn kracht, om elke dag een deel van mijn vrije tijd aan anderen te geven. Dit toch allemaal een groot deel achter de schermen.”

“Ik ben heel blij dat ik Krak geworden ben en daarvoor wil ik zeker ook mijn echtgenoot Roger een pluim geven, net als mijn zoon Jürgen en schoondochter Sandra. Ik weet dat zij een stevige inspanning hebben gedaan om mensen ertoe te bewegen om voor mij te stemmen.”

Mijn gezin heeft een stevige inspanning geleverd

In 2000 onderging Rose-Anne een medisch onderzoek en toen werd vastgesteld dat haar suikerwaarde om de drie maanden moest worden opgevolgd. “Ik wou dit zelf doen en toen ik het toestel ging ophalen, werd me gevraagd om lid te worden van de Diabetes Liga en mee te werken als vrijwilliger. Ik heb geantwoord dat ik wou meewerken op het ogenblik dat ik niet meer moest gaan werken.”

Nieuw project

In januari 2008 komt Rose-Anne op een voordracht in contact met de voorzitter en ondervoorzitter van de Diabetes Liga Brugge. “Daar werd mij dezelfde vraag gesteld. Ik was bereid om mee te werken, liefst ergens om de administratieve beslommeringen te helpen oplossen. De voorzitter en de secretaris hadden overwogen om een nieuw project op te starten, maar dit moest nog geheim blijven: ‘Kom maar eens naar een bestuursvergadering, daar zullen we alles uitleggen!’ Ik heb daar met open ogen gekeken hoe al die vrijwilligers aan hetzelfde touw trokken. Ondertussen zit ik mee aan tafel bij bestuursvergaderingen.”

Haar taak bestaat erin om de lay-out en vormgeving van het krantje ‘Dia-Positief’ te verzorgen. Ook persoonlijke uitnodigingsmails naar de leden over de activiteiten worden door haar afgewerkt. Onderhoud en bijwerken van de website, badges bijhouden en aanvullen, alsook activiteiten helpen uitwerken, zijn een deel van haar uitgebreide opdrachten. “We werken in een bijzonder hecht team, waar we versterkt worden door professionelen, zoals diabeteseducatoren, diëtisten en specialisten.”

Recht op inspraak

Het valt Rose-Anne op hoe de bestuursleden elkaar aanvullen en bijstaan, zonder dat eigenbelang aan bod komt. “Er is een respectabele openheid binnen het team. Alles wordt zoveel mogelijk voorgelegd aan het voltallig bestuur, waar iedereen recht heeft op inspraak. Het is op die manier dat er compromissen worden gesloten met een waardevolle invulling”, besluit de Krak.

(EDW)

Vragenrondje

Wat is ‘Het Klaverblad’?

“Dat is het maandelijks tijdschrift van het wzc Klaverveld. Ik verzorg een deel van het Klaverblad met een persoonlijke inbreng zoals mijmeringen, een verhaal, prijsvraag, pastoraal stuk, weetjes allerhande, een moppentrommel, enzovoort. Ik hou rekening met de doelgroep waarvoor ik werk. Verder krijg ik foto’s van de activiteiten die in het wzc werden georganiseerd, doorgestuurd van de vele vrijwilligers. Het is mijn opdracht te zorgen voor de vormgeving en lay-out. Ook is er een belangrijke bijdrage van de animatiegroep, zodat we een goed inhoudelijk tijdschrift aan alle bewoners, familieleden, personeel en vrijwilligers kunnen presenteren. Het tijdschrift bevat soms toch 40 pagina’s. Ik wil mijn collega-vrijwilliger Wilfried Westyn bedanken. Hij was ook één van de vijf genomineerden van Zedelgem. Daar wij beiden actief zijn in het wzc, wil ik hem een deeltje van mijn Krak schenken.”

Wat zou je nog graag willen doen?

“Extra steun geven aan de ondervoorzitter van de afdeling Brugge van de Diabetes Liga, die nu voorzitter is geworden. Ik zal samen met de andere bestuursleden ervoor zorgen dat de afdeling, aangemoedigd door het enthousiasme en de resultaten van het verleden, positief verder kan werken ten voordele van onze leden.”

Wat is het ‘Clubje 49’?

“Dat zijn zes dames die de kleuterklas en het lager onderwijs in Ruddervoorde volgden. Om de drie à vier maanden zien we elkaar om bij te kletsen en de band met Ruddervoorde te onderhouden.”

Wat is je favoriete plaats in Groot-Zedelgem?

“Het wzc Klaverveld! Het is een tweede thuis voor mij en ook de vergaderingen met de vrijwilligers zijn aangenaam. Ik voel me er goed en wordt er eveneens goed ontvangen.”

Bio

Privé

Geboren op 9 maart 1949 in Ruddervoorde. Getrouwd met Roger Clybouw (69) en moeder van Jürgen (45), getrouwd met Sandra Bogaert (42). Rose-Anne en Roger wonen in de Henri Blommelaan in Loppem.

Loopbaan

Werkte haar volledige loopbaan (41 jaar) bij Packo Inox nv in Zedelgem op de dienst Secretariaat en Kostprijsberekening.

Vrije tijd

Fietsen en wandelen samen met haar echtgenoot, terwijl ook de hond zijn poten mag strekken; de Vlaamse Diabetes Liga en het wzc Klaverveld.