Zedelgem: “Mensen helpen geeft me energie”

Lea Lucas en haar man Maurice Dewancker. Lea is afkomstig van Haringe. "Het viel mij onmiddellijk op dat er in Zedelgem meer leven is." (Foto DL)
Redactie KW

Lea Lucas is verkozen tot dé Krak van Zedelgem. Als bezige bij werkt ze bij zoveel verenigingen en organisaties mee achter de schermen. Op Lea kun je altijd rekenen. “Ik help gewoon heel graag. Het geeft zo veel voldoening”, zegt de Zedelgemse Krak.

Op de voorgrond treedt ze nooit, maar ze is van onschatbare waarde voor zoveel verenigingen en organisaties. Is er een feest, een activiteit,… Dan zie je Lea Lucas amper, maar achter de schermen verzet ze in alle stilte bergen werk. Bij de Koninklijke Harmonie Kunst en Vermaak Zedelgem, de maandelijkse kaartingen in LDC De Braambeier, Ziekenzorg Zedelgem, Buurtwerking Schattingbeek, Woonzorgcentrum Riethove in Oudenburg,… En dan vergeet ze er nog enkele: Overal steekt Lea met heel veel plezier een handje toe.

Het is een uitstervend ras, maar Lea maalt er niet om. Als meid voor alle werk voelt ze zich het best. “Waarom ik het doe? Ik zou het echt niet weten. Het zit gewoon in mij”, lacht Lea.

Ze groeide op in Haringe in een gezin met zeven kinderen. Lea was de voorlaatste in de rij. Haar vader was timmerman, haar moeder huisvrouw.

Smokkelaars

Haringe is een landelijk dorpje Bachten de Kupe, op minder dan een kilometer van de Franse grens. “Haringe is bekend om de smokkelaars of ‘blauwers’. Met tabak en drank trokken ze in de omgeving van de Heidebeek de grens over. In het dorpscentrum staat het beeld van Karel de Blauwer, een sagenfiguur die staat voor alle smokkelaars van vroeger.”

Zonder de verenigingen zou de wereld maar kil en koud zijn

In 1969 trouwde ze met Maurice Dewancker, afkomstig uit Oostvleteren. Maurice woonde toen al een tijdje in Zedelgem. Lea paste zich snel aan het nieuwe leven aan. “In vergelijking met Bachten de Kupe was er in Zedelgem toch meer leven. Dat viel onmiddellijk op”, zegt Lea.

Ze sloot zich aan bij KAV Zedelgem en later kwam ze bij de plaatselijke harmonie terecht. “Via Maurice, die vroeger van de hoofdonderwijzer in Oostvleteren tuba had geleerd. Op die manier kwam ik ook in ‘het muziek’ terecht. Of ik zelf een instrument speel? Ik houd het bij de eerste viool (lacht)

Onder de mensen

In de verschillende verenigingen en organisaties wordt Lea op handen gedragen. “Rolstoelgebruikers helpen, de bar organiseren, een tombola,… Ik doe het allemaal even graag. Ik ben onder de mensen en dat geeft me energie. Andere mensen helpen geeft ook zoveel voldoening. Zonder verenigingen zou de wereld kil en koud zijn”, besluit de Krak.

(DL)

Vragenronde

Wat zou je veranderen mocht je burgemeester zijn?

“Zedelgem is een goede gemeente om in te wonen. Soms hoor ik wel eens opmerkingen over voetpaden die er in slechte staat bij liggen. Losliggende tegels, verzakkingen,… Goed onderhouden en veilige voetpaden zijn belangrijk. Misschien kan men daar iets meer aandacht voor hebben. Met kleine ingrepen is vaak veel mogelijk en kan ellende voorkomen worden.”

Wat is jouw favoriete plaats in Zedelgem?

“Zedelgem heeft heel wat mooie plekjes. Parken, bossen zoals Vloethemveld en Merkenveld… Er is ook veel groen in de gemeente waar je rustig kunt vertoeven. Het is een goede zaak dat de gemeente werk maakt van rustige paden zoals de oude treinbedding. Wij genieten ervan om in de zomer een terrasje te doen in Zedelgem Dorp. Je ontmoet er nieuwe mensen en ook de rasechte Zillegemnaars…”

Wat vind je van deze Krak-verkiezing?

“Ik vind het goed dat zoiets bestaat. Het zet mensen in de kijker en het toont aan dat er in elke gemeente veel talent schuilt. Het zijn vaak mensen waar je vooraf niet of nauwelijks van heb gehoord. Als je dan hoort wat ze allemaal gedaan hebben of waar ze mee bezig zijn… Deze Krak-verkiezing is er voor iedereen en dat maakt het aantrekkelijk. Er is ook geen sprake van enige afgunst. Alle kandidaten zijn winnaars. Het zijn positieve verkiezingen.”

Zedelgem verandert en zal ook de komende jaren drastisch veranderen. Een goede zaak?

“Ook een gemeente moet mee evolueren met zijn tijd. Appartementsblokken schieten als paddenstoelen uit de grond, maar dat vind ik een goede zaak. Oudere mensen kunnen in het centrum gaan wonen en zijn op die manier dicht bij alles. Als er meer inwoners komen, dan moeten ook de voorzieningen toenemen.”

Je bent afkomstig uit Haringe in de Westhoek. Haringe of Zedelgem?

“In het begin Haringe, maar nu Zedelgem. Je kunt de twee dorpen niet met elkaar vergelijken.”

Bio Lea Lucas

Privé

Geboren op 29 mei 1948 in Roesbrugge-Haringe, een deelgemeente van Poperinge. Getrouwd met Maurice Dewancker en moeder van Anje (45), getrouwd met Jos Blomme, en Pascal (44). De kleinkinderen zijn Arne (21) en Quinten (19). Lea en Maurice wonen in de Jasmijnlaan in Zedelgem.

Loopbaan

Werkte voor Levis in Gits. Daarna 15 jaar in de keuken van de Brugse school Ter Dreve.

Vrije tijd

In heel veel verenigingen en organisaties een handje toesteken.