Zaterdag uitvaartplechtigheid in Izegem voor 15-jarige scout Sebastiaan Vandommele

27/07/17 om 16:50 - Bijgewerkt om 19:24

Nu zaterdag 29 juli heeft om 10 uur in de Sint-Tillokerk de uitvaart plaats van de 15-jarige Sebastiaan Vandommele uit Izegem.

Zaterdag uitvaartplechtigheid in Izegem voor 15-jarige scout Sebastiaan Vandommele

De jongeman werd zondag 23 juli door duikers van de Cel Vermiste Personen dood aangetroffen in het meer van Büllingen, een deelgemeente van Bütgenbach in de Oostkantons, enkele kilometers van waar hij met Padvinders van Sint-Joris uit Izegem op kamp was.

De scoutsgroep uit Izegem was al een week op kamp in Büllingen. Omdat het zaterdag 22 juli een heel warme dag was, ging de ganse groep omstreeks 15 uur zwemmen in een meer op enkele kilometers van de kampplaats. Sebastiaan wilde liever niet uit het water gaan. Toen iedereen uit het water was, merkte men Sebastiaan niet meer op. De scouts gingen eerst nog zelf op zoek naar hem, maar toen ze hem niet direct vonden, verwittigden ze de politie en de hulpdiensten die tot laat in de nacht met speurhonden op zoek gingen naar de vermiste Sebastiaan, maar zonder resultaat. Toen werd de Cel Vermiste Personen ingeschakeld. Iets na 13 uur vonden duikers het levenloze lichaam van Sebastiaan terug in het meer.

"Het nieuws is in de stad Izegem ingeslagen als een bom", zegt Kurt Himpe, waarnemend burgemeester van Izegem. "Na overleg met de politiezone RIHO ben ik zondagmiddag samen met jeugdschepen Lothar Feys naar Büllingen vertrokken om er op de kampplaats de scouts te ondersteunen in die zeer moeilijke omstandigheden. We hadden 's avonds in Büllingen ook contact met Vincent Vandommele en Ingrid Verhaegen, de ouders van Sebastiaan. We stelden onmiddellijk alles in het werk om de scoutsgroep zo goed mogelijk op te vangen. Schepen Caroline Maertens nam in Izegem de praktische regelingen op zich om zondagavond de ouders van de scouts op te vangen in kasteel Wallemote. Ze werden er bijgestaan door medewerkers van de politiezone en van het Rode Kruis. Maandag verliet de groep de kampplaats verlaten en toen ze aankwamen in Izegem werden ze eerst in De Leest opgevangen door medewerkers van de Cel Vermiste Personen, politie, Rode Kruis en verschillende stadsdiensten. De groep werd al sinds zaterdag begeleid door stafmedewerkers van Scouts en Gidsen Vlaanderen."

"Het gaat hier om een tragisch ongeval waarbij de groepsleiding en leiding zeer professioneel gehandeld heeft in heel moeilijke omstandigheden", vervolgt de waarnemend burgemeester. "Maar de Padvinders van Sint-Joris zijn een sterke groep. Het zal niet gemakkelijk zijn om dit te verwerken en ik hoop dat hen ook de tijd gegund wordt om dit te doen. En uiteraard is dat een zware klap voor de ouders en de ganse familie. Ook zij kunnen rekenen op heel wat steun. Onder andere van de oud-scouts die maandagmorgen met een grote groep naar Büllingen trokken om het kamp af te breken en alles weer naar Izegem te brengen. Ik stond ook voortdurend in contact met burgemeester Friedhelm Wirtz van Büllingen. Hij komt zaterdag, samen met een vertegenwoordiger van de politiezone Eifel, naar de uitvaart in de Sint-Tillokerk."

Jonathan studeerde aan de afdeling bakkerij in Ter Groene Poorte. Het gezin Vincent Vandommele heeft nog een kind.

(IB)

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!