Zaterdag dan toch snelheidsvluchten met duiven

Jos Remaut

Minister voor Dierenwelzijn Ben Weyts en de Koninklijke Belgische Duivenbond (KBDB) bereikten een akkoord voor meer dierenwelzijn in de duivensport.

Minister voor Dierenwelzijn Ben Weyts en de Koninklijke Belgische Duivenbond (KBDB) bereikten, na een overleg op het kabinet donderdagvoormiddag, een akkoord voor meer dierenwelzijn in de duivensport. Zowel op korte als op de lange termijn werden concrete oplossingen en afspraken overeengekomen.

De KBDB engageert zich om op korte termijn een nationale lossingscommissie in het leven te roepen met vertegenwoordigers van de 3 vluchtlijnen (west-midden-oost) en een weerexpert. Op die manier kunnen discussies over het al dan niet lossen van duiven voor de toekomst worden vermeden, net als rampvluchten die zich vroeger al hebben voorgedaan.

Meer uniforme inkorvingsvoorwaarden

Daarnaast wordt er een verdere dialoog opgestart omtrent meer uniforme inkorvingsvoorwaarden die vandaag al te zeer verschillen tussen de provinciale afdelingen en meer controle op het dierenwelzijn bij het transport van duiven en de organisatie van duivenwedstrijden.

Voor de komende dagen wordden, gelet op de hittegolf, lange vluchten uitgesteld en kunnen enkel de kleine en grote snelheidsvluchten met beperkte afstand (maximaal Parijs) plaatsvinden. Daarnaast worden er extra maatregelen voor dierenwelzijn opgelegd zoals voorradigheid van drinkwater en een beperking van het aantal dieren per mand (-15%).

Minister Weyts: “Ik ben blij dat we hier een akkoord bereiken voor de korte termijn, maar belangrijker voor de toekomst concrete afspraken hebben ten voordele van meer dierenwelzijn in de duivensport.”

(MF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier