Zangeres Elisa Waut neemt grafconcessie over om voorbeeld te stellen

Verzameld op de centrale begraafplaats in Brugge: bureauchef van de burgerlijke stand Astrid Stroobandt, beheerder van de centrale begraafplaats Fernand Deduytsche, schepen van burgerlijke stand Martine Matthys en zangeres Elsje Helewaut. © Benny Proot
Redactie KW

De Brugse zangeres, echte naam Elsje Helewaut, heeft bij het overlijden van haar schoonvader een graf op de centrale begraafplaats in Brugge overgenomen om het te laten restaureren.

Sinds de jaren ’70 wordt het funerair patrimonium van de tien Brugse begraafplaatsen geherwaardeerd door inventarisatie, restauratie, overname en rondleidingen. Jaarlijks trekt het Brugse stadsbestuur ook 30.000 euro uit voor de restauratie van bepaalde monumenten. Het zijn monumenten die omwille van hun kunsthistorisch karakter een zekere uitstraling of bepaalde waarde hebben, die van de hand zijn van een vermaarde ontwerper of op het graf van een bekende of merkwaardige Bruggeling staan.

Daarnaast is het mogelijk om bepaalde uit concessie gevallen graftekens over te nemen. En dat is dus wat Elisa Waut nu doet. Bij het overlijden van haar schoonvader nam ze samen met haar man Cherry Derycke een graf op de centrale begraafplaats over, dat ze laat restaureren. Ze wil hiermee aan de Bruggelingen het voorbeeld geven om de oude graftekens over te nemen en te herwaarderen. Voor de restauratie van bepaalde oude graftekens kan immers ook een subsidie aangevraagd worden.

(SR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier