Zaakvoerder Frans Carron doorbreekt het stilzwijgen na heisa rond zijn kippenslachterij

Zaakvoerder Frans Carron op de koer voor zijn kippenslachterij. (Foto FODI)
Redactie KW

De voorbije weken kwam de kippenslachterij Carron-Almanaar uit de Bollewerpstraat vaak negatief in de media. Pater familias Frans Carron (85) was bereid om één keer zijn visie kenbaar te maken over de hele situatie, die hem diep raakt. Volgens Frans wordt zijn bedrijf door plaatselijke politici opgeofferd als pasmunt.

“Als pater familias kan ik na bijna vijf jaar moedeloos strijden tegen alle onwaarheden, niet monddood blijven”, begint Frans Carron. “Ik ben nog altijd de enige eigenaar van het slachthuis Carron-Almanaar. Na de plotse dood van mijn oudste zoon heb ik na rijp beraad met mijn familie mijn handel verdergezet op de Halal-markt. Dit was nodig om als kleine kippenslachterij te kunnen overleven . Wij hebben hiervoor een ideale samenwerking in een perfecte symbiose met Almanaar opgezet. Dit bleek al heel vlug een succes op alle vlakken: de werkregeling, opvolging, taakverdeling en verkoop.”

“Wij waren zo blij dat de vergunning, na een ingewilligde afwijking van de minister, eindelijk door de deputatie werd goedgekeurd. En nu blijkt dat er nogmaals beroep werd aangetekend. We hadden gehoopt dat de lokale politici en vooral De Brug/N-VA & Open VLD onze lokale economie zouden ondersteunen, maar in de plaats profileren ze zich met een warm of koud blazen à la tête du cliënt. Ze hebben met de coalitie wellicht ongunstig gestemd omdat ze denken dat ze de meeste stemmen zullen halen. In eerste aanleg gaven ze nog gunstig advies. De verkiezingen komen er duidelijk aan en de aasgieren zoeken een prooi om zieltjes te winnen. Ik heb bijna mijn volledige carrière in de gemeenteraad gezeteld en heb nooit aan dergelijke vorm van politiek deelgenomen.”

“Drie slachtdagen”

“Homo Homini Lupus Est : de ene is voor een andere een wolf. Door allerlei fake news (vooral door SP.A) met slechte bedoelingen, leugens en onwaarheden wordt Carron-Almanaar aan het kruis genageld. Dit na allerlei controles van de milieu-inspectie, die al twee jaar gunstig zijn. Alle stappen die we zetten worden meteen meegedeeld, ook als er problemen zijn. De redenen die door de milieuschepen worden aangehaald om nu plots van mening te veranderen, zijn niet correct. De zogenaamde weigering door de deputatie van een stedenbouwkundige aanvraag op een aangrenzend perceel, gaat over het vernieuwen van een oude loods van de naastgelegen varkenshouderij, die niets te maken heeft met de exploitatie van Almanaar”, benadrukt Frans Carron.

“De politici willen van mij als bedrijfsleider een bedrijfslijder maken”

“De uitspraak van de rechter gaat over pv’s uit het verleden voor we al die milieu-investeringen hebben uitgevoerd om de hinder tot een minimum te beperken. Het milieudelict – zoals door de schepen gesteld – gaat over een technisch aspect aan ons waterzuiveringssysteem. Dit is te wijten aan overmacht. Het defect werd vrijwel direct opgelost en de nodige meldingen werden uitgevoerd. De deputatie is – net zoals wij – van oordeel dat de kippenslachterij beter is met een volledig nieuwe infrastructuur volgens de allernieuwste technieken. Dit biedt ook voor de omwonenden de garantie dat er geen hinder is. Wanneer de vrachtwagens ons terrein oprijden, zullen ze direct via een automatische poort binnen kunnen en gebeuren alle activiteiten ook binnen. Ook het laden en lossen van de kippen, dat nu door het tegenhouden van alle stedenbouwkundige vergunningsaanvragen, nog altijd noodgedwongen buiten gebeurt. Alle nieuwste technieken, zoals een gaswasser, zijn voorzien. Voor een dergelijke investering, geschat op anderhalf miljoen euro, is het logisch dat de slachtcapaciteit ook uitgebreid wordt. Wij herhalen dat we slechts drie van de zeven dagen zullen slachten en dat het vier dagen per week rustig zal zijn. Nu slachten we nog vijf op zeven dagen.”

“Vorm van racisme”

“Wij begrijpen niet goed waarom enkele bewoners uit de Bollewerpstraat tegen deze investeringen gekant zijn. We denken dat ze vooral bang zijn dat hun grond en huis – dat in woongebied ligt – in waarde zou zakken. Wij denken ook dat de voornaamste klagers – de vroegere eigenaars van VASA – hun gronden willen verkavelen. Zij bellen geregeld de politie, ronselen petities en geld om een advocaat te betalen. Er speelt ook een vorm van racisme mee, aangezien onze problemen met de buren pas begonnen toen we de zaak hebben overgelaten aan Almanaar en het dus een halal-slachthuis is geworden.”

“Alle mogelijke problemen in de Bollewerpstraat – zoals vrachtverkeer – lijken wel de schuld van het slachthuis. Er zijn in onze straat echter heel wat kleine zelfstandigen, KMO’s en landbouwers actief. VASA – onlangs overgenomen door de firma Haelvoet – genereert zelfs veel meer verkeer dan onze kippenslachterij. Wij hopen dat de bevoegde minister Joke Schauvliege de verkregen vergunning zal bevestigen, zodat wij volgens de beste beschikbare technieken kunnen werken . Hiermee willen we aan de buurt bewijzen dat er minder hinder zal zijn dan nu het geval is.”

Gewezen PVV- en later Open VLD-raadslid Frans Carron is razend op de politici. “Eerst geen advies, dan negatief advies, een onderonsje van het schepencollege. Nooit iemand gehoord, noch gemeentelijke controle gehad of gezien. Alle officiële instanties hebben onze plannen goedgekeurd, maar politiek geladen ruikt het meer dan aangebrand. Een familiebedrijf – maar dan 50 jaar geleden van nul opgebouwd – wordt opgeofferd als pasmunt om de broze coalitie weer op de rails te krijgen. Ze willen opnieuw in de picture staan voor de gemeenteraadsverkiezingen. Velen met mij zullen met argusogen kijken… De politici willen van mij als bedrijfsleider een bedrijfslijder maken, maar mijn leuze is : Luctor et Emergo, ik worstel en ik blijf boven.” (Patrick Depypere)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier