Younes zet voetbalproject verder: “Redside van Gino voortzetten is een droom die uitkomt”

Younes El Haddaji (staand, tweede van links) samen met enkele voetballers van Redside Project. © KDS
Redactie KW

Twee jaar nadat straathoekwerker Gino Derveaux overleed, krijgt zijn levenswerk Redside een vervolg. Dankzij ID-City brengt Younes El Haddaji de voetballende jeugd opnieuw samen met Project Redside. “Ik geef mijn aandacht aan alle kansarmen”, zegt hij.

In mei werd het idee van Younes El Haddaji (20) één van de gekozen projecten tijdens de ID-City Day, waarbij jongeren de kans kregen om een creatief idee uit te werken. Alle ideeën die de samenleving versterkten waren welkom. “Ik dacht eigenlijk dat ik niet gekozen zou worden omdat er andere meer creatieve ideeën zouden zijn maar het was een droom die uitkwam”, vertelt Younes.

Levenswerk

Het gaf Younes ook de kans om de droom van Gino Derveaux voort te zetten. “In 1988 heeft Gino Redside opgericht. Als grote fan van KV Kortrijk bracht hij jongeren die op straat rondhingen samen om te voetballen. Hij zette zich dagelijks in om hen een mooie tijd te bezorgen. Hij bracht soms honderd verschillende nationaliteiten samen.”

“De bedoeling was om plezier te maken, niet te denken aan de school- of thuissituatie en vooral hen van de straat te houden. Ik kom zelf niet uit een kansarm milieu maar ik ben wel opgegroeid bij Redside. Ik ging er naartoe van toen ik negen was. Zo leefde ik mee met jongeren die het moeilijk hadden.”

“In de twee jaar dat er geen Redside was, heb ik wel degelijk jongeren het verkeerde pad zien opgaan”

“Hartverscheurend”

Twee jaar geleden overleed Gino en dat betekende ook het einde van het project. “Gino was mijn vriend. Het is hartverscheurend dat hij er niet meer is. Niet alleen persoonlijk. In de twee jaar dat er geen Redside was, heb ik wel degelijk jongeren het verkeerde pad zien opgaan. Gino bood een luisterend oor en stuurde hen soms door naar de juiste instantie. ‘Redside forever’ zei hij altijd. Redside is zijn levenswerk en ineens was het weg. Het is alsof je dertig jaar hard werkt en geen pensioen krijgt.”

Younes El Haddaji.
Younes El Haddaji.© KDS

Project Redside

Zowel Younes als zijn vrienden wilden Redside al langer redden maar het was financieel moeilijk. Met ID-City kregen ze 5.000 euro voor materiaal en eenzelfde bedrag aan begeleiding.

Maandag kwamen de -16-jarigen voor het eerst samen in de sporthal van het VTI in de Scheutistenlaan. “We zijn met een groep van begeleiders die allemaal tien tot vijftien jaar actief waren bij Redside. Binnenkort starten we ook met een 16+-groep in de V-Tex en er komen nog locaties en dagen bij. Ik zie het groots. We zouden toch graag zes- à zevenhonderd mensen samen krijgen. Eigenlijk is het voor alle leeftijden en voor alle lagen van de bevolking. Ik denk aan een vrouwenteam, 55-plussers, mensen met een beperking… Het liefste zou ik Redside ook graag uitbreiden naar andere steden.”

“Wij zijn er voor alle leeftijden en alle lagen van de bevolking”

“Uit onderzoek is gebleken dat voetbal de beste sport is om mensen samen te brengen. Wij focussen niet op talent maar op fairplay en samen zijn. Jongeren met veel talent kunnen we natuurlijk wel een handje helpen. Veel jongeren kunnen het inschrijfgeld voor een club niet betalen. Dat is ook iets dat ik wil aanpakken door samen te werken met andere clubs.”

Kansarmoede

Younes start binnenkort aan het eerste jaar sociaal werk aan de Hogeschool Gent terwijl hij ook de opleiding Logistiek Management via afstandsonderwijs afwerkt. Hij speelt voetbal in competitie bij Racing Lauwe en steekt graag veel tijd in familie en vrienden. De zin om zich in te zetten voor anderen kreeg hij van zijn voorbeeld Gino Derveaux.

Ik wil iets doen voor de samenleving. Het is een mooi gevoel om iemand een leuke tijd te kunnen geven. Veel van de jongeren die het moeilijk hebben, hebben een goed hart maar ze zien geen uitweg meer en belanden in de problemen. Dankzij Redside kunnen ze nu wel weer ergens terecht.”

(Jasmien Aernout)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier