Wzc De Korenbloem uit Kortrijk zet in op ‘onzichtbare zorg’

Het Doorloophuis. (GF)
Redactie KW

Woonzorgcentrum De Korenbloem in Kortrijk start dit jaar met de bouw van een woonomgeving voor personen met jongdementie en mensen met een beroerte en somatische zorg.

De bouwplannen kaderen in het pilootproject Zorg, dat in juni 2012 werd gelanceerd door Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Jo Vandeurzen (CD&V) en de Vlaamse bouwmeester Peter Swinnen. In maart 2013 bleek dat wzc De Korenbloem uit Kortrijk net als projecten in Sint-Truiden, Groot-Bijgaarden, Wuustwezel en Geel de laatste vijf had gehaald. Voor elk pilootproject, dat verder uitgewerkt werd door een team van deskundigen en ontwerpteams voor ontwerpend onderzoek, maakte Vlaanderen 40.000 euro vrij. Op maandag 10 februari werd dan bekendgemaakt waarvoor de vijf pilootprojecten staan.

In Kortrijk zal vzw de Korenbloem een woonomgeving realiseren voor personen met jongdementie en mensen met een beroerte en somatische zorg. “Daarnaast wordt het architectenbureau Studio Jan Vermeulen – Tom Thys – Sergison Bates geconfronteerd met twee beschermde gebouwen op de site”, stelt de minister. “De uitwerking van het project toont hoe erfgoed ingeschakeld kan worden als een publiek toegankelijk dagverzorgings- en kenniscentrum. Zorgverlening en het creëren van een thuisomgeving in niet alledaagse infrastructuur is een waardevolle bijdrage binnen het concept ‘onzichtbare zorg’.”

Minstens 10 miljoen euro

Het te realiseren plan bestaat uit drie deelplannen. Het eerste deelplan is de bouw en renovatie van het project Het Portiek op het zuidelijke deel van de site. Dit betekent een nieuwbouwproject dat aansluit aan een bestaande te renoveren historische woning (het doorloophuis). In het eerste deelplan worden circa 55 plaatsen voor jong dementerenden gerealiseerd. Het tweede deelplan is een nieuwbouw voor bewoners met beroertezorg. Dit project wordt aangebouwd aan de bestaande te renoveren beschermde woning centraal in de tuin. De gelijkvloerse verdieping van deze woning, Het Landhuis, wordt gebruikt als dagverzorgingscentrum voor personen met dementie. Het derde deelplan is de renovatie van het dagverzorgingscentrum De Korenbloem aan de Stasegemsestraat. Hier wordt aangepaste zorg en begeleiding gegeven aan thuiswonende ouderen. Het dagverzorgingscentrum is gelegen op de gelijkvloers van een kantorencomplex en dateert uit 1990.

Het totale kostenplaatje wordt geschat op minstens 10 en maximaal 15 miljoen euro. (AXV)