WTC Elverdinge blaast 50 kaarsjes uit

Foto FB
Redactie KW

Op vrijdag 23 februari bestaat WTC Elverdinge 50 jaar en wordt vanaf dan een koninklijke club, KWTC Elverdinge. Samen met voorzitter Jean-Pierre Lejeune duiken we even de geschiedenis in.

Op een paasmaandagkoers in Pilkem in 1968 smeden wielerliefhebbers André Ligneel en Werner Pattyn het plan om in Elverdinge met een wielertoeristenclub te starten. Uiteraard mocht Daniël Carpentier, de bekende plaatselijke ‘velomaker’, hierbij niet ontbreken.

Op zondagvoormiddag spraken ze af om een ‘toertje’ te doen en algauw kregen ze gezelschap van Herman Derycke, Silvère Petit, Gery Lobelle en Gaby Vanrobaeys. Om de club herkenbaar te maken, trokken Werner en Daniël naar een bevriende Roeselenarenaar om koerstruien. Ze kregen warme, toen nog wollen, truien met reclame van het fietsenmerk Ventura. En onder de vleugels van wielerclub De Sint-Pietersvrienden werd de blauwe garde ‘S.P.E.’ opgestart.

Wekelijks tochtje

Iedere zondagvoormiddag kwam de vriendengroep bijeen voor een wekelijks tochtje, dat achteraf uitvoerig besproken werd bij één of meerdere glazen gerstenat. Een traditie die nu nog altijd in ere wordt gehouden.

De club kende een gestage groei en organiseerde heel wat activiteiten. “Te veel om op te noemen eigenlijk”, vertelt voorzitter Jean-Pierre Lejeune. “Maar onze trouwe leden zullen met plezier terugblikken op de tijdritten, de bergrit, de 120 kilometer lange Heuvellandroute. We namen deel aan grote klassiekers voor wielertoeristen zoals Gent-Wevelgem, maakten weekenduitstappen om onze kuiten te pijnigen in de Vlaamse Ardennen en organiseerden zelfs een echte wielerkoers.”

“Bij onze club mag er ‘gekoerst’ worden”

Eén van de toppers op de kalender van de club is ongetwijfeld de W.I.G.-tocht of Wind in ‘t Gat’-tocht. “De deelnemers worden per bus 150 kilometer ver gebracht en keren per fiets, bij voorkeur met de wind vanachter, terug. Voor het jubileumjaar, in het weekend van 16 en 17 juni, staat een speciale editie op de kalender. We fietsen dwars door Parijs, na de start in Versailles, overnachten in Amiens, om na ruim 300 kilometer, hopelijk wel en gezond te arriveren aan ons clublokaal, ‘t Vervolg”, weet de voorzitter te melden.

“Het succes van onze club hebben we zeker ook te danken aan het ongewone aspect van onze tochten. Bij ons mag er ‘gekoerst’ worden. Na de groepsstart is het toegelaten dat je wegrijdt uit de groep, ontspanningspogingen zoals in het echte wielrennen, zeg maar. Mits het respecteren van de wegcode kan je zo in verschillende groepjes terechtkomen. De baankapitein blijft altijd bij de laatste groep en ook dankzij het rittenschema kan niemand verloren rijden. Onze club staat er bekend om dat er soms een stukje hard gefietst wordt. Martin Durant en Maxime Vantomme schopten het zelfs tot profwielrenner en ook heel wat goeie jongeren passeerden de revue.”

Damesclub

Dat het dameswielrennen in de lift zit, was ook al gauw in Elverdinge duidelijk. Al in 1986 vervoegden de vrouwen de vereniging en haspelen nu nog iedere donderdagavond hun tochtje van 25 tot 30 kilometer af. Dit gaf een bijkomende boost aan de groepsmentaliteit. Het betrekken van gezinsleden zorgde voor bijkomende activiteiten zoals het bezoek van Sint-Maarten aan de kinderen, de dia-avonden met beelden van het afgelopen seizoen met koffietafel en sedert verleden jaar de seizoensafsluit met picon en braadworsten.

Om het noodzakelijke financiële plaatje rond te krijgen, voorziet de club tal van acties. “Op het menu van de benefietavond van 6 april serveren we dit jaar misschien wel eens pasta. En we brengen een oude traditie, een tombola met fiets als hoofdprijs, weer tot leven. Nieuwe leden of sympathisanten zijn altijd welkom. Afspraak iedere zondagvoormiddag in ons clublokaal langs de Vlamertingestraat”, besluit de voorzitter.

(RLa)

Info: www.K.W.T.C.Elverdinge

Jean-Pierre. Foto RLa
Jean-Pierre. Foto RLa

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier